Prema najnovijem istraživanju, provedenom uoči predsjedničkih izbora, Sarkozy bi dobio 53 posto glasova katoličkih ispitanika

Sarkozy

Prema najnovijem istraživanju, provedenom uoči predsjedničkih izbora, francuski katolici većinom će podržati sadašnjeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja. U drugom krugu, u natjecanju između dvojice kandidata, Sarkozy bi dobio 53 posto glasova, a socijalistički kandidat izazivač Francois Hollande dobio bi 47 posto glasova katoličkih ispitanika, piše katolički časopis “Pelerin” od 16. siječnja, a prenosi Kathpress. Rezultat glasovanja cjelokupnog stanovništva nešto je drukčiji, odnosno 59 posto svih francuskih glasača trenutačno bi glasovalo za Hollandea, a samo 41 posto za Sarkozyja.

Iz analize ankete vidljivo je da postoje znatne razlike u glasovanju između praktičnih katolika i onih koji to nisu. Dok bi za Sarkozyja glasovalo čak 75 posto praktičnih katolika, za Hollandea bi se opredijelilo 55 posto onih koji se izjašnjavaju katolicima ali ne prakticiraju svoju vjeru.

U prvom krugu glasovanja svaki treći katolik glasovao bi za Sarkozyja, dok bi aktualni predsjednik od sveg stanovništva dobio svaki četvrti glas. Četvrtina katolika u prvom krugu namjerava glasovati za Hollandea. Više od petine – 21 posto – birat će kandidata ekstremno desne Nacionalne fronte, Marine Le Pena. Francoisa Bayroua, političara centra, podržava tek 12 posto katolika.

U procjeni glavnih zadaća novog predsjednika, pozicija katolika razlikuju se sasvim malo od opće populacije. Gotovo jednoglasno svi ispitanici kao najvažnije teme naveli su borbu protiv nezaposlenosti, očuvanje kupovne moći, smanjenje nejednakosti i siromaštva kao i smanjenje tereta francuskog duga. U ispitivanju je sudjelovalo 2007 osoba, a provedeno je početkom siječnja 2012., među populacijom starijom od 18 godina, bilo osobnim anketiranjem, bilo telefonski. (kta/ika)