Opravdano je buniti se protiv homoseksualnih brakova jer su prijetnja drugotnosti na kojoj je utemeljeno društvo – istaknuo je kardinal Paul Poupard, bivši predsjednik Papinskoga vijeća za kulturu, u razgovoru za Vatican Insider u vrijeme pariškog mimohoda protiv zakonskog nacrta za ozakonjenje istospolnih brakova, dodajući da to što se događa u Francuskoj nije samo katolička inicijativa.

Na upit jesu li katolici ustali protiv istospolnih brakova, rekao je da se zakonskom nacrtu ‘Brak za sve’ ne opiru samo katolici, jer su u mimohodu sudjelovale brojne istaknute osobe koje ne pripadaju crkvenoj zajednici, primjerice bivši socijalistički ministar za obitelj u doba Mitteranda, feministička filozofkinja Sylviane Agacinski, žena bivšeg socijalističkog premijera Lionela Jospina, te mnogi nevjernici i poznati homoseksualci. Glede antropologije oni se slažu s katolicima. A to je dokaz, kako uči blaženi John Newman, braneći katoličku kulturu Crkva brani uljudbu. Nije slučajno da su poglavar Katoličke crkve u Francuskoj kardinal Vingt-Trois, te veliki rabin Pariza Gilles Bernheim i vođa Islamskog vijeća Mohammed Moussaoui jedinstveni u odbacivanju vladina projekta – ustvrdio je kardinal Poupard.

Na upit zašto Crkva govori o opasnosti za obitelj, rekao je da je onaj tko je predložio istospolni brak otvoreno govorio o mijenjanju civilizacije. Ali to je obično krivotvorenje jer tko je birao Hollanda nije glasao za promjenu civilizacije. Velika je zasluga opiranja zakonskom nacrtu, sasvim promašenom, što se pokrenula rasprava i promišljanje o odlučnom pitanju za društvo – ustvrdio je kardinal.

Na novinarov upit prevladava li laičnost nad općim dobrom, rekao je da je u pitanju vrijednost braka između muškarca i žene, iz kojeg proizlazi obitelj, temelj društva. Ako se obitelj koja je osnovna stanica društva uništava u temelju onda se ide protiv općega dobra. Kao što je nedavno podsjetio papa Benedikt XVI., ako smo dosada smatrali da je krizu obitelji izazvalo pogrješno shvaćanje ljudske slobode, sada je razvidno da je u pitanju poimanje samog bića, onog što znači ‘biti’ ljudi.

Na zamolbu da odgovori onima koji tvrde da francuski katolici vode tradicionalne bitke, rekao je da se ne može šutjeti pred uništavanjem društva putem novog shvaćanja spolnosti koje potiče antropološku revoluciju utemeljenu na ideologiji roda, koja, kako je objasnio Sveti Otac, niječe ljudsku narav i tvrdi da ljudsko biće stvara svoju narav. Crkva mora braniti neupitne vrijednosti da ih se može prenijeti u političko djelovanje – zaključio je kardinal Poupard. (rv/bitno.net)