Tijekom sastanka u Bakuu početkom ovog mjeseca UNESCO-ov Odbor za svjetsku baštinu dodao je nekoliko kulturno značajnih građevina na svoj popis svjetske baštine.

Među osam novih objekata na popisu, koji se nalaze u Azerbajdžanu, Portugalu, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, našle su se i „crkve Pskovske škole arhitekture“ u Rusiji.

U „crkve Pskovske škole arhitekture“ osim crkava ubrajaju se i katedrale, samostani, fortifikacijski tornjevi i upravne zgrade. Prema opisu s UNESCO-ovih službenih stranica, ove građevine su „potaknule evoluciju ruske arhitekture tijekom pet stoljeća“.

Crkve se odlikuju kubičnim volumenima, kupolama, trijemovima i zvonicima, s najstarijim elementima koji datiraju iz 12. stoljeća, a integrirane su u prirodni okoliš kroz svoje vrtove, zidove i ograde. Inspirirana bizantskom i novgorodskom tradicijom, Pskovska škola arhitekture dosegla je svoj vrhunac u 15. i 16. stoljeću i bila je jedna od vodećih škola u zemlji.

Ako želite saznati kakav je život unutar Pskovsko-pečerskog manastira, koji se odsad nalazi na UNESCO-ovom popisu, možete to učiniti ako zavirite u knjigu Nesveti sveti, autora Tihona Ševkunova koji donosi brojne priče upravo iz tog manastira.

Foto: Wikipedia, pskovo-pechersky-monastery.ru

Ivo Džeba | Bitno.net