Facebook je preko svojeg vlasnika Marka Zuckerberga nedavno objavio kako je započeo sa značajnim promjenama svojeg algoritma, koje utječu na ono što korisnici vide na svojoj Početnoj stranici.

Na promjene su se, kako kažu, odlučili ponajviše zbog borbe protiv lažnih vijesti (fake news), te kako bi korištenje Facebooka učinili osobnijim.

U tu je svrhu Facebook odlučio određivati ‘provjerene izvore informacija’ koji će biti znatno vidljiviji od onih koji neće biti označeni kao takvi.

Način na koji Facebookov algoritam određuje koje izvore informacija smatra ‘provjerenim’ ovisi, između ostalog, i o tome koliko korisnik komentira, dijeli ili ‘lajka’ objave s pojedine stranice, ali vrlo je vjerojatno da koristiti i druge parametre koji nisu tako lako uočljivi.

Ukoliko ne želite prepustiti stvari slučaju, i želite sami imati kontrolu nad time koji su izvori informacija za vas ‘provjereni’, i time vidljiviji, možete to učiniti prioritizirajući objave pojedinih stranica.

To možete učiniti na dva načina.

Prvi način

1) U padajućem izborniku kojeg otvarate klikom na trokutić u gornjem desnom kutu svojeg profila odaberite ‘Postavke novosti’.

2) Zatim, nakon što se otvore ‘Postavke’, odaberite prvu opciju ‘Odredite što ćete prvo vidjeti’

3) Nakon toga, u gornjem lijevom kutu okvira postavki odaberite da vam se prikažu ‘Samo stranice’

4)  Pronađite ikone stranica koje želite prioritizirati i kliknite na njih, nakon čega bi se u gornjem desnom uglu ikone trebala pojaviti zvijezdica.

Drugi način

1) Otvorite profil stranice koju želite prioritizirati

2) Kliknite na gumb na kojem piše ‘Pratim’, te u padajućem izborniku označite ‘Prikaži prvo’.

Nakon što to učinite, objave s odabranih stranica će vam se redovito pojavljivati i moći ćete neometano pratiti njihov sadržaj.

I, naravno, toplo preporučujemo Bitno.net!

Ivo Džeba | Bitno.net