Javni i privatni sastanci te misa obilježit će kratko putovanje pape Franje u Kazahstan od 13. do 15. rujna. Povod posjeta – koji je sam Papa na povratku iz Kanade definirao kao „mirnije putovanje“ u odnosu na njegovo zdravstveno stanje – Sedmi je kongres poglavara svjetskih i tradicionalnih religija, događaj koji će okupiti različite vjerske vođe iz cijelog svijeta. Kako stoji na službenim stranicama, među prioritetima kongresa je afirmacija mira, sloge i tolerancije kao nepokolebljiva načela ljudskog postojanja te sprječavanje korištenja vjerskih osjećaja ljudi za eskalaciju sukoba i neprijateljstava, javlja Vatican News.

Papa će za vrijeme posjeta boraviti u glavnome gradu Nur-Sultanu, te će iz Rima krenuti u 7:15 sa zračne luke Fiumicino. U glavni kazahstanski grad sletjet će nakon desetosatnoga leta te će biti priređen službeni doček, a potom i svečanost dobrodošlice u predsjedničkoj palači. Na istome će se mjestu održati kurtoazni posjet predsjedniku Republike, Kassym-Jomartu Tokayevu, te će uslijediti susret s pripadnicima vlasti, civilnog društva i diplomatskog zbora u koncertnoj dvorani Qazaq. Tom će prigodom Papa uputiti prvi javni govor.

Misa i otvaranje Kongresa

U srijedu, 14. rujna, Papa će dan započeti molitvom u tišini u Palači mira i pomirenja zajedno s vjerskim poglavarima koji sudjeluju na Kongresu.

Predviđen je još jedan Papin govor, ovoga puta na otvaranju plenarne sjednice kongresa. Uslijedit će privatni sastanci s predstavnicima raznih konfesija, a nakon duže stanke, Papa će u poslijepodnevnim satima slaviti misu na trgu Expo.

Posljednji dan

Posljednji dan Papina pohoda Sveti će se Otac po običaju privatno susresti sa subraćom Družbe Isusove u Apostolskoj nuncijaturi. Nakon toga preselit će se u katedralu Majke Božje od Brze Pomoći i susresti biskupe, svećenike, đakone, osobe posvećenoga života, sjemeništarce i pastoralne djelatnike te im uputiti govor.

Završni čin cijelog putovanja u Kazahstan dogodit će se ponovno u Palači mira i pomirenja čitanjem Završne deklaracije kojom će biti zatvoren Kongres vjerskih poglavara. Tom je prigodom predviđen i Papin govor. Papa Franjo će se u 16:15 uputiti prema međunarodnoj zračnoj luci na svečanost oproštaja. Polazak za Rim je u 16.45, a predviđeno slijetanje je u 20:15.