Evangelizacija na ulicama SAD

U gradovima diljem SAD-a sve je veći broj katolika koji su svoju vjeru odlučili svjedočiti na ulicama.

Organizacija koja je pokrenula ovakav način evangeliziranja djeluje pod imenom ‘Ulična evangelizacija sv. Pavla’, a osnovana je 2012. godine u Portlandu, Oregon. Danas njihovi članovi evangeliziraju na ulicama skoro 40 gradova i kako kažu, na ovakvo su ih djelovanje potakle Isusove riječi o naviještanju evanđelja cijelome svijetu.

– Kristov poziv na evangelizaciju upućen je svakom kršćaninu katoliku, a Drugi je vatikanski koncil ponovno naglasio tu potrebu, pozivajući sve krštenike da naviještaju evanđelje današnjem svijetu koji se u velikoj mjeri okrenuo poganstvu. Kao ulični evangelizatori, želimo današnjem svijetu ponuditi ljepotu katoličke vjere – kažu iz organizacije.

‘Imaš pitanja? Trebaš molitvu?’ neki su od natpisa kojim američki katolici nastoje privući prolaznike na raspravu.

– Često ljudima ponudimo krunicu, upitamo ih jesu li katolici. Ako kažu da jesu, istražimo malo dublje što to za njih uistinu predstavlja. Ispostavi se da devet od deset njih više ne prakticira svoju vjeru. Idu na misu vrlo rijetko ili nikada, i ne vide važnost ostvarivanja odnosa s Bogom. Bitno je da pokušamo sve što je u našoj moći kako bismo pristupili ovim katolicima.

Djelovanje organizacije sv. Pavla širi se i izvan granica SAD-a, sve je više onih koji se priključuju ovakvoj vrsti evangelizacije. Mnogi od njih su obraćenici, mnogi su cijeli život katolici, ali, kako kažu, više ne mogu šutjeti te su odlučili izaći na ulice.

– Mnogi katolici vole svoju vjeru i žele ju podijeliti s drugima, ali doživljavaju uličnu evangelizaciju kao nešto što je određeno samo za protestante. Mi smo ovdje kako bismo tu sliku promijenili. Ako si katolik i želiš podijeliti svoju vjeru s drugima, a ne znaš kako to učiniti, mi ćemo te podučiti. Kontaktiraj nas! – kažu iz organizacije.

Više o organizaciji i njihovu djelovanju možete pročitati na njihovoj web-stranici.

I.V. | Bitno.net