Biskupi atlantske Kanade objavili su pastoralne upute za svećenike koji skrbe za osobe koje žele okončati život asistiranim samoubojstvom i ostavili otvorenom mogućnost da se toj osobi udijele sakramenti te katolički pogreb, izvijestili su mediji.

Kako stoji u dokumentu, “osobe i njihove obitelji koje razmišljaju o eutanaziji i traže pastoralnu skrb Crkve trebaju biti praćeni kroz dijalog i molitvu punu suosjećanja.

Ta pastoralna pratnja treba “baciti svjetlo na kompleksne pastoralne situacije i ukazati na najprikladniju aktivnost koju treba poduzeti, uključujući odluku treba li osobi udijeliti sakramente ili ne”. Ovom rečenicom, tvrde mnogi, jasno je otvoren put prema udjeljivanju sakramenta osobi koja se sprema za eutanaziju.

Biskupi istočne kanadske regije svojim su dokumentom zauzeli drugačiji stav od onoga iznesenog u sličnom naputku, koji su nedavno potpisali biskupi Alberte, zapadne provincije Kanade. Kako piše LifeSiteNews, biskupi Alberte su svojim pismom objavljenim u rujnu naglasili svećenicima da, dok pastoralno prate osobe koje su se odlučile na eutanaziju, moraju istima jasno dati do znanja da je riječ o smrtnom grijehu. Posebice kada je riječ o ljudima koji su izmučeni bolešću, lijekovima, depresijom te nisu svjesni kako je njihov odabir eutanazije grijeh.

“Naša glavna briga je pastoralna pratnja. Pokušavamo ne osuđivati, nego približiti se ljudima kako bismo izrazili katoličku viziju, ali i putovali s ljudima”, rekao je biskup Claude Champagne, dodajući kako je njemu i njegovoj subraći uzor u tome bio pristup pape Franje.

Podsjetimo, eutanazija je legalizirana u Kanadi u lipnju 2016. Sada Katolička Crkva pokušava odgovoriti na izazove koje joj ta situacija nameće, pa su biskupi poslali nekoliko pisama prema svećenicima – osim biskupa atlantske Kanade i Alberte, učinili su to i biskupi Quebeca, čije je pismo također otvorenije prema pripuštanju osoba koje razmišljaju o eutanaziji sakramentima.

Istodobno, švicarski biskup Vitus Huonder nedavno je svojim svećenicima naložio da uskrate posljednju pomast onima koji odaberu eutanaziju, objašnjavajući kako “ne postoje potrebni uvjeti za primanje sakramenata”.

Goran Andrijanić | Bitno.net