EU

Pravo na život i zaštitu nerođenog djeteta ostaje tabù za Europu. Iako europske institucije vode brigu o tome da precizno formuliraju svaku vrstu prava, čak i do granica ekstravagancije, te se zauzimaju za zaštitu svake etničke, vjerske, jezične i seksualne manjine, ništa ne može biti posvećeno podupiranju trudnoće.

Potvrda tome dana je tijekom posljednjeg plenarnog zasjedanja u Strassbourgu, kad se raspravljalo godišnje izvješće o ljudskim pravima u svijetu koje je predstavio Englez Richard Howitt. U poglavlju o pravima žene, opsežnom i razrađenom, propušteno je uzeti u obzir poteškoće socioekonomske naravi koje su u mnogim slučajevima u temelju izbora prekida trudnoće.

Najznačajniji podatak je ideja cenzure i negacionizma koji Europa nastavlja nametati. Problem nije u tome priznati ili ne pravo na majčinstvo, jamčiti ili ne prava nerođenom djetetu, poduprijeti tijek trudnoće kao u svakom slučaju pozitivan trenutak u životu žene. Za europske institucije o ovim temama se jednostavno ne može i ne smije govoriti. Osim kad se, u svakom izvještaju u ženskom stanju, poziva na pravo žene da ima slobodan i besplatan pristup svakoj vrsti kontracepcijskog ili abortivnog sustava. Dakle, puna sloboda izbora za prekid trudnoće, a nikakva pomoć da se trudnoću iznese do kraja.

Pa ipak, u Europi svakih 26 sekundi bilježi se jedan prekid trudnoće, što znači 3.309 abortusa dnevno a što iznosi 1.207.700 godišnje.  Nezamislivo je poricati takav dokaz kad smo suočeni s fenomenom takvih razmjera koji je u značajnom dijelu takav zahvaljujući socijalnim, ekonomskim i osobnim poteškoćama koje bi se moglo nadvladati ozbiljnom potporom uz pomoć mreže socijalne zaštite.

Upravo zato sam u auli predložio amandman na Howittov izvještaj, tražeći da se prvi put u nekom europskom tekstu uvede i priznanje prava na majčinstvo i aktiviranje korisnih sredstava kojima je cilj eliminirati, uz poštivanje slobode žene, razloge koji vode do abortusa. Moj prijedlog nije smjerao ničemu drugome nego pozivanju na mjere prevencije koje predviđa talijansko zakonodavstvo u zakonu 194/78 tražeći njihovo proširenje na europsku razinu.

Neposredna i očita je bila reakcija parlamentarnih socijalista i liberala koji su, okoristivši se parlamentarnim pravilima, spriječili da amandman bude stavljen na glasovanje. Ne dakle negativnim glasovanjem, nego sprječavanjem da o predmetu bude raspravljano i glasovano. Jasno iskazivanje europskog tabùa prema embrijima.

Ako biraš život:

Stigao je trenutak da se taj tabù prekine, i čitava Europske pučka stranka se treba zauzeti da se na europskom dnevnom redu pojavi i priznavanje prava na život od prvih dana začeća. Potvrđujući ovo načelo, trebat će djelovati konkretnim prijedlozima za zaštitu embrija i žene. Ne mogu se više odgađati inicijative senzibilizacije europskih građana, poput npr. odgojnih aktivnosti poštivanju života u školskom okruženju i u sredstvima informiranja. Potrebni su, osim toga, sustavi pomoći trudnoći kako bi se vrednovala, uz poštovanje dostojanstva privatnosti žene, moguća rješenja problema koji se pojavljuju, pomažući ženi ukloniti razloge koji bi je doveli do abortusa, dovodeći je u stanje da može ostvariti svoja prava radnice i majke, pružajući joj svaku potrebnu pomoć tijekom trudnoće i nakon poroda.

Europa sad ima dužnost suočiti se s osjetljivom temom i razjasniti prava nerođenih. I to bez postavljanja kompleksa manje vrijednosti.

Sergio Silvestris, eurozastupnik Europske pučke stranke

Prijevod: V. K.