Glasovi u zaštitu braka i obitelji diljem Europe sve su glasniji. Nakon masovnih prosvjeda u Francuskoj i Poljskoj, o kojima je Bitno.net opširno izvještavao, još se jedna europska zemlja uključila u borbu za zaštitu tradicionalnih vrijednosti. I dok je u našoj zemlji u tijeku predaja preko 749.000 potpisa, u Estoniji, bivšoj članici Sovjetskog saveza, dogodio se sličan scenarij.

I Estonci se bore referendumom protiv agresivnog LGBT lobija

Varro Vooglaid, osnivač i predsjednik estonske Zaklade za obranu obitelji i tradicije (SA Perekonna ja Traditsiooni) , izjavio je za Poljsku katoličku televiziju Polonia christiana kako je njegova Zaklada Estonskom parlamentu predala preko 38,000 potpisa prikupljenih u kampanji za zaštitu tradicionalnog braka i tako zaustavila planirane izmjene zakona koje bi vodile priznavanju istospolnih brakova.

U najvećoj i najuspješnijoj kampanji prikupljanja potpisa u povijesti Estonije, obuhvaćeno je 580.000 kućanstava, a u državi u kojoj se preko 70% stanovnika izjašnjava nereligioznim broj prikupljenih potpisa nadmašio je očekivanja organizatora.
Prema riječima Varra Vooglaida riječ je o povijesnom događaju u estonskoj politici, kojim je homoseksualnom lobiju dano do znanja kako pred sobom ima ozbiljnu i organiziranu oporbu.
– Uspjeli smo promijeniti pravila igre – izjavio je Vooglaid, naglasivši kako su homoseksualci već navikli biti jedini glas u javnosti.

Ipak, kampanja prikupljanja potpisa, kao i kod nas, nije išla glatko. Homoseksualne udruge reagirale su vrlo burno. Osim slanja prigovora na adrese različitih institucija, pismima su zastrašivani suradnici kampanje, a organizatori su prijavljeni policiji zbog navodnog „zločina iz mržnje“. Vooglaid, inače odvjetnik i profesor poredbenog prava na Sveučilištu u Tartuu, odgovorio je kako bi mogući javni sudski procesi samo otkrili prave ciljeve i metode homoseksualnog lobija.
– Postalo bi jasno kako se ne radi o nekim finim ljudima koji zastupaju toleranciju, već o radikalnim fundamentalistima koji su za ostvarenje svojih ciljeva spremni zanijekati građanima temeljna ljudska prava: slobodu govora, slobodu savjesti i slobodu vjere – istaknuo je Vooglaid.

Na prigovore kako je cilj kampanje uskraćivanje ljudskih prava koja svima moraju biti zajamčena, Vooglaid je u govoru estonskim zastupnicima naglasio:
– Ne smijemo im dopustiti da ovo prikažu kao pitanje „ljudskih prava“. Naš Ustav svima jamči jednakost pred zakonom. Svaka osoba u Republici Estoniji ima pravo sklopiti brak i zasnovati obitelj. Svatko, bez iznimke. Ipak, nitko nema pravo zahtijevati redefiniranje institucije obitelji i institucije braka.

[facebook]Ako želite samo bitne informacije, kliknite like![/facebook]

Spomenimo kako je, prema riječima glasnogovornika Zaklade Slawomira Olejniczaka, Estonska nacionalna televizija (ERR) potpuno bojkotirala kampanju prikupljanja potpisa. Takav pristup medija problematici istospolnih brakova prisutan je, smatra Vooglaid, u većini zapadnih zemalja, a u što smo se mogli uvjeriti i sami, osobito na primjeru Pariza gdje je oko milijun prosvjednika okupljenih u građanskoj inicijativi „La manif pour tous” u većini hrvatskih medija pretvoren u desetke tisuća.

Govoreći o homoseksualnim udrugama, Vooglaid je istaknuo kako one ne uživaju potporu naroda, te da njihovo financiranje ne ovisi o malim donacijama građana Estonije. Najutjecajnija udruga koja podupire redefiniranje braka u Estoniji je ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association), koju financiraju Europska komisija, britanski Sigrid Rausing Trust, Sorosevo Otvoreno društvo, Nizozemsko Ministarstvo obrazovanja, kulture i znanosti, Kuća slobode, te Ured za demokraciju, ljudska prava i rad State Departmenta, a čiji je godišnji proračun za 2012. godinu iznosio 1,95 milijuna eura.

Zanimljivo je spomenuti i držanje diplomatskih predstavništava pojedinih zapadnoeuropskih zemalja nakon završetka kampanje prikupljanja potpisa. Na pročeljima veleposlanstva SAD-a, Kanade, Velike Britanije i Austrije osvanule su zastave duginih boja što je, prema Vooglaidu, bio pokazatelj svojevrsne „ideološke okupacije“.
– Ovdje nije riječ o nečemu što proizlazi iz kulture našeg naroda. Radi se o nečemu što nam se nameće i o čemu nemamo mogućnost ništa reći – naglasio je Vooglaid.

Različiti estonski intelektualci, među kojima je i Maria Madise, smatraju kako je Estonija postala dio europskog eksperimenta ekstremne sekularizacije čije se posljedice vide i na demografskom planu. Maria Madise, utemeljiteljica Instituta za kulturu života, smatra kako Estonija kao bivša Sovjetska republika prolazi određenu društvenu i moralnu krizu te da njezinu duboko sekulariziranu domovinu može spasiti jedino povratak kršćanskim korijenima.
Vooglaid pak smatra kako homoseksualne udruge zapravo ne zanima pravo na sklapanje braka, već kroz priznavanje homoseksualnog načina života od strane države, žele ostvariti potpuno redefiniranja morala. Time bi homoseksualni način života u vrijednosnom smislu bio izjednačen s obiteljskim životom.

Unatoč svim poteškoćama na koje nailaze, predsjednik estonske Zaklade za obranu obitelji i tradicije izjavio je kako će se njegova Zaklada i dalje suprotstavljati takvim pokušajima i to na miran i dostojanstven način, te u duhu tolerancije koja ne znači odustajanje od vlastitih načela.
– Shvatimo kako tolerancija nije stvar konformizma. Ona nije odustajanje od načela koja smo naslijedili od svojih predaka i koja su stoljećima temelje naše kulture. To nije tolerancija! A ako jest, onda ćemo vrlo rado biti netolerantni – zaključio je Vooglaid.

Miodrag Vojvodić – Bitno.net