“Postoji rizik da će se proširenjem koncepta braka i na istospolne parove radikalno promijeniti značenje braka”, stoji među ostalim u dopisu od sedam stranica koji je objavljen na webu Biskupske konferencije.

Biskupi u tekstu podsjećaju na filozofa Bertranda Russella i na njegov pogled na društveno značenje braka, koji on vidi prije svega kao mjesto rađanja i odgoja djece. Vrijednosti kao što su vjernost i odgovornost za obitelj, koje su povezane s brakom, u opasnosti su da budu uništene ako se reinterpretira koncept braka.

Biskupi pozivaju zastupnike da tijekom drugoga čitanja, 5. veljače, glasuju protiv zakona. “Naše protivljenje istospolnim brakovima ne temelji se na predrasudama ili na diskriminaciji”, ističu biskupi. Prije je to nastojanje da se “jedinstvenim društvenim vrijednostima”, a brak to jest, osigura budućnost. Premda Katolička crkva ne tolerira istospolne seksualne aktivnost, ipak osuđuju svaku diskriminaciju na temelju seksualne orijentacija, stoji u dopisu.

Važeći britanski zakon brak definira doživotnim savezom muškarca i žene, otvorenim za djecu. Taj pogled na brak osobito jasno zastupa Katolička crkva, ali to ipak nije “isključivo vjersko” gledanje na brak.

Od uvođenja civilnog partnerstva u godini 2004. istospolni parovi imaju jednaka prava kao i heteroseksualni pa predložene zakonske izmjene nisu nužne za pravno priznavanje i zaštitu istospolnih odnosa.

Biskupi se također žale da se nedovoljno štite svećenici koji iz vjerskih razloga odbijaju vjenčati istospolne parove. (ika/bitno.net)