“Moj osobni stav i stav naše Nadbiskupije prema slučajevima bilo kakvog zlostavljanja je stav nulte tolerancije”, izjavio nam je, među ostalim, nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić.

Nadbiskup Hranić dao je ekskluzivnu izjavu za naš portal, odgovarajući tako na kritike u svezi sa slučajem svećenika iz njegove nadbiskupije nedavno osuđenog zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnika, gdje se njegovoj dijecezi prigovaralo, među ostalim, kako je premještala dotičnog svećenika, pokušavajući tako zataškati cijeli slučaj.

Takvim kritikama nedavno se pridružio i ugledni konzervativni komentator Ivica Šola, koji je u svojoj kolumni u Slobodnoj Dalmaciji Nadbiskupiji đakovačko-osječkoj prigovorio što se nije očitovala povodom cijelog slučaja.

Osim toga Šola je u kolumni napisao i kako je nadbiskupija počinila pogrešku jer “počinitelja ovog mučnog čina, umjesto da ga se suspendira, kako to s pravom čine svećenicima koji se zaljube i javno ožene, premjeste na drugu župu”.

Upitali smo nadbiskupa Hranića za komentar ovih i sličnih optužbi. Ovo je njegova izjava:

“Svakako želim izraziti svoje osobno žaljenje kao i duboko žaljenje nadbiskupa u miru Marina Srakića te čitave Đakovačko-osječke nadbiskupije zbog toga bolnog slučaja. Naime, svaki oblik zlostavljanja maloljetnika je dijametralno suprotan moralnom učenju Katoličke Crkve. Zbog toga se kod svake prijave osjećamo duboko pogođenima i preneraženima. Takve stvari nipošto ne želimo tolerirati niti zataškavati. Moj osobni stav i stav naše Nadbiskupije prema slučajevima bilo kakvog zlostavljanja je stav nulte tolerancije i dosljednog poštivanja svih crkvenih uputa te suradnje s nadležnim građanskim institucijama.

Navedeni slučaj dogodio se u vrijeme moga prethodnika u službi mons. Marina Srakića, koji svećenika koji je u pitanju nije slao na službu u druga mjesta da bi se slučaj na bilo koji način zataškao. Đakovačka i Srijemska biskupija su do 2008. godine funkcionirale kao jedna biskupija s jednim biskupom na čelu. Tadašnji pomoćni biskup i generalni vikar sa specijalnim ovlastima za Srijem mons. Đuro Gašparović je radi pastoralnih razloga biskupu Srakiću predložio i zamolio ga da mu dodijeli toga svećenika kako bi ga angažirao u Srijemu. Nitko od nas nije u to vrijeme imao nikakvih spoznaja o eventualnim zlodjelima toga svećenika.

U međuvremenu je 2008. godine Srijemska biskupija postala samostalna biskupija. Navedeni svećenik je time pripao jurisdikciji srijemskoga biskupa mons. Đure Gašparovića. Čim se saznalo za optužbe biskup Gašparović je odmah poduzeo sve što je bilo potrebno u vezi s tim svećenikom. Suspendirao ga je, udaljio ga sa službe i slučaj prijavio u Vatikan. Zbog toga se ni na koji način ne može govoriti o zataškavanju tako teške i za sve  bolne optužbe”, rekao nam je nadbiskup Hranić.

Ovome dodajmo kako je Ivica Šola u svom tekstu napisao kako “Katolička Crkva u Hrvata i po živosti i po zdravlju može biti i jest uzor ogromnoj većini Crkava zemalja Europe, i nedopustivo je da padne na ovom ispitu”.

“Zato, neovisno o Vatikanu, ako nije, Hrvatska biskupska konferencija mora donijeti jasne smjernice postupanja, preventive i skrbi za žrtve. Ako Vatikan u borbi protiv ovog zla već sada može biti uzor drugim državama, tako i Crkva u Hrvata i ovdje može postati uzor drugim institucijama ovog društva i države u kojima, nerijetko više nego u Crkvi, ima takvih zločina i zločinaca”, zaključio je kolumnist svoj tekst.

Goran Andrijanić | Bitno.net