Splitski Općinski sud donio je nepravomoćnu presudu kojom Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i fra Gracijan Gašperov, kojega je papa Franjo u međuvremenu otpustio iz Reda, moraju solidarno žrtvi zlostavljanja isplatiti ukupno 90 tisuća kuna odštete. Prema informacijama kojima raspolažemo, tužitelj je odbijen za iznos od 160 tisuća kuna jer je tužbom potraživao 250 tisuća kuna.

Slobodna Dalmacija piše kako iznosu od 90 tisuća kuna treba dodati i kamate od 2018. godine te sudske troškove u iznosu od 12 tisuća kuna.

Na naš upit za komentar Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca  poslala nam je ovaj odgovor:

„Zaprimi smo Vaš upit o komentaru nepravomoćne sudske presude Općinskog suda u Splitu protiv Hrvatske provincije svetog Jeronima franjevaca konvetualaca.

Želimo istaknuti da je stav Provincijske uprave u potpunosti na tragu aktulanih smjernica pape Franje i nadležnih vatikanskih institucija o borbi protiv svih oblika seksualnog i drugog nasilja, pogotovo kada se radi o borbi protiv pedofilije ili drugih zločina protiv najranjivijh skupina u društvu.

Konkretan slučaj u ovom trenutku nismo u mogućnosti komentirati jer, naglašavamo, radi se o nepravomoćnoj sudskoj presudi te je postupak u tijeku. Pričekat ćemo okončanje sudskog postupka te ćemo u cijelosti poštivati odluku pravosudnih institucija“.

Više o slučaju fra Gracijana Gašperova možete pročitati OVDJE.