– Sama milost Božja zaslužna je što danas možemo posvetiti ovu katedralu, izgrađenu u suradnji sa sjevernokorejskim umjetnicima i to na dan kada je prije 63 godine izbio Korejski rat, te o 60. obljetnici njegova završetka – riječi su umirovljenog seulskog nadbiskupa kard. Nicholasa Cheong Jin-suka.

U utorak 25. lipnja u gradu Paju, 50 km sjeverozapadno od Seula, posvećena je Katedrala pokajanja i pomirenja, a čija je izgradnja plod suradnje Sjeverne i Južne Koreje.

– Kao što je ova crkva izgrađena rukama umjetnika Sjeverne i Južne Koreje, nakon svih uspona i padova, tako će biti izgrađen i mir između te dvije države. Ova crkva predstavlja želju za mirom, jedinstvom i pomirenjem koja pokreće korejski narod – rekao je kard. Cheong Jin-suk.

Ideja o gradnji crkve nastala je 1997. godine, kada je skupina katolika prebjeglih iz Sjeverne Koreje kupila zemljište i poklonila ga lokalnoj Crkvi kako bi bio izgrađen ovaj ‘simbol nade i mira’, a sama izgradnja započela je 2006. godine pod okriljem Seulske nadbiskupije.

Unutar crkve nalazi se mozaik dimenzija koji su izradili umjetnici poznatog sjevernokorejskog umjetničkog centra „Mansudae art studio“, a prikazuje mučenike iz Pyongyanga i iz provincije Hwanghae koji su stradali u vjerskim progonima, dok je nacrt mozaika načinila skupina umjetnika Seulske nadbiskupije.

Vanjski izgled crkve kopija je katedrale iz Sinuijuja (Sjeverna Koreja) koju su srušili komunisti, dok je njezina unutrašnjost nadahnuta izgledom samostana sv. Benedikta koji se nalazi u Južnom Hamgyeongu (Južna Koreja), što također izražava nadu u ujedinjenje dvaju Koreja.

– Kad pogledam ovu crkvu naviru mi suze na oči. Sjetim se svojeg rodnog grada u Sjevernoj Koreji i uspomena iz djetinjstva – kako sa svojom majkom odlazim u crkvu prije nego što je na Sjeveru ukinuta sloboda vjeroispovijesti i kada su mnogi biskupi progonjeni i ubijeni – riječi su oca Leeja Eun-hyunga, ravnatelja „Katoličke udruge za pomirenje korejskog naroda.“
Otac Ehu-hyung, kao i južnokorejski biskupi, vjeruje da će mnogi vjernici doći u ovu crkvu kako bi molili za mir i jedinstvo dvaju Koreja.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]