Američka redovnica Helen Prejean, o čijoj je borbi za ukidanje smrtne kazne snimljen čuveni film Dead Man Walking, pojavila se jučer pred federalnom porotom i tražila od nje da poštede Džohara Carnajeva, terorista proglašenim osuđenim na smrt zbog napada na Bostonski maraton u travnju 2013., te rekla kako se mladić “kaje za ono što je napravio”.

Sestra Helen ispričala je poroti kako je razgovarala s Carnajevem, te kako je ovaj izgledao iskren kada je pričao o svom žaljenju za žrtvama napada (u kojem je ubijeno troje, a ranjeno oko 260 ljudi).

“Rekao je kako mu je žao i rekao je to sa suosjećanjem. Dodao je kako nitko ne zaslužuje patiti kao što su patili ti ljudi. Vidjela sam u njegovom glasu i izrazu lica da doista misli to što govori”, ispričala je redovnica i tako se suprotstavila tvrdnjama tužiteljstva da Carnajev “nije pokazao nikakvo kajanje za ono što je napravio”.

Sestra Helen osuđenika posjećuje u zatvoru od ožujka, a zadnji put ga je vidjela nekoliko dana prije ovog svjedočenja. Ispričala je i okolnosti prvog susreta s njim.

“Ušla sam u sobu, pogledala ga u lice i pomislila: Bože, još je tako mlad”, rekla je.

Sestra Helen Prejean svojedobno je napisala knjigu Dead Man Walking o svojoj borbi za ukidanje smrtne kazne u SAD-u. Knjiga je ekranizirana, pa je hollywoodski redatelj i glumac Tim Robbins 1995. snimio istoimeni film (kod nas preveden Odlazak u smrt) koji je doživio veliki uspjeh kod publike i kritičara.

Kako pišu američki mediji, ona je jedna od mnogobrojnih glasova iz Katoličke Crkve u SAD-u koji traže da se smrtna kazna za Carnajeva zamijeni doživotnim zatvorom bez mogućnosti pomilovanja. Naš portal već je pisao o izjavi biskupa iz savezne države Massachusetts, kojeg su ovi uputili sudu, tražeći da se Carnajevu poštedi život.

„U ovom slučaju optuženik je neutraliziran i nikada više neće moći nauditi. Mi, katolički biskupi Massachusettsa vjerujemo kako društvo može učiniti više od smrtne kazne“, stoji u toj izjavi o kojoj više možete pročitati OVDJE, kao i o tome što katolički nauk govori o smrtnoj kazni.

Istodobno, za doživotni zatvor za terorista izjasnili su se i Bill i Denise Richard, roditelji Martina, koji je imao samo 8 godina kada je ubijen u napadu (njegova sestra teško je ranjena). Richardsi su stajali kraj cilja Bostonskog maratona toga dana, a Džohar Caranajev je ostavio ruksak s bombom koja je kasnije eksplodirala baš pokraj njih.

Oni su objavili uvodnik u Boston Globeu u kojem su napisali kako će inzistiranje na smrtnoj kazni za Carnajeva donijeti godine žalbi i pravne borbe, što znači da će cijelo to vrijeme oni biti podsjećani na svoju tragediju. Kada njegovo ime iščezne iz novinskih naslova, napisali su Richardsi, oni će moći početi iznova graditi svoj život.

Džohar i njegov brat Tamerlan, Amerikanci čečenskog podrijetla, organizirali su napad na Bostonski maraton zbog islamističkih motiva, pri čemu nisu bili pripadnici neke terorističke skupine. Pojedini analitičari tvrde kako motiv napada nije bio samo politički, nego i psihološki, jer se braća nisu dobro asimilirala u SAD-u. Stariji brat ubijen je u policijskoj potjeri za njima.

Goran Andrijanić | Bitno.net