To znači da će irska vlast uskoro u svoj ustav unijeti amandman koji glasi: “Brak može zakonski biti sklopljen između dvije osobe neovisno o njihovu spolu.” Bit će to prvi slučaj u svijetu gdje će gay ‘brak’ biti podignut na ustavnu razinu, a negativne posljedice ovakvog ishoda referenduma teško je predvidjeti. Sigurno je samo da će ih biti puno: od pravnih, preko sociološko-psiholoških, pa i duhovnih.

Ono što žalosti jest činjenica da je upravo Irska, zemlja bogate katoličke tradicije, postala prvom državom koja ima gay ‘brak’ u ustavu. Razlozi za to su višestruki – počevši od sve agresivnije sekularizacije kroz koju je Irska prolazila, a sigurno niti pedofilski skandali u Katoličkoj Crkvi nisu pomogli kako bi zaustavili pad povjerenja u Crkvu.

Ozračje pred referendum bilo je prilično predvidljivo: svi mainstream mediji i vladajuća elita forsirali su glasanje “za” redefiniciju braka. Važno je i napomenuti kako je nevladina scena u toj državi već nekoliko godina lobirala za ovaj cilj, pri čemu je bila obilato financirana iz inozemnih središta moći. O tome kako su protivnici redefinicije braka bili ušutkivani možete pročitati OVDJE.

Nadbiskup Dublina Eamon Martin već je najavio kako će Crkva nakon ustavne redefinicije braka razmisliti o tome želi li i dalje da brakovi sklopljeni u Crkvi imaju pravnu snagu pred državom. Situacija je to o kojoj je već govorio američki vrhovni sudac Antonin Scalia u kontekstu rasprave koja se trenutačno događa pred Vrhovnim sudom SAD-a, gdje se također razmišlja o ustavnoj obvezi za sve savezne države da dopuste gay ‘brakove’. Kako Scalia kaže, u takvim slučajevima izuzeće zbog vjerske slobode više ne vrijedi. Brakovi sklopljeni u vjerskim organizacijama koje ne žele ‘vjenčavati’ gay parove više neće imati nikakvu pravnu težinu pred državom. Više o tome OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net