Ugovore su korisnicima dodijeliti biskup željezanski Egidije Živković, sisački biskup Vlado Košić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat te predsjednik Gradišćanskog društva „Hrvat S.A.M.“ i delegat biskupije Željezno za gradnju ovih kuća fra Božidar Blažević, objavljeno je na biskupijskim mrežnim stranicama.

Dodjeli ugovora nazočili su i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek, zamjenik župana sisačko-moslavačkog Mihael Jurić, gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes, ravnateljica Caritasa biskupije Željezno Melanie Balaskovics, ravnateljica Caritasa Sisačke biskupije Kristina Radić, i tajnik udruge „Hrvat S.A.M.“ Mirko Perković.

Gradnja kuća omogućena je kroz projekt „Krov za Hrvatsku“, koji je pokrenula Željezanska biskupija i biskup Živković, provodi se u suradnji s Udrugom gradišćanskih Hrvata „HRVAT S.A.M.“, Austrijskom biskupijskom konferencijom, zemaljskim vladama svih devet austrijskih pokrajina, Caritasom Sisačke biskupije te Vladom RH. Ukupna vrijednost pet kuća koje će biti izgrađene je oko 10 milijuna kuna, a veličine su 145m2 iskoristivog prostora. Kuće će dobiti obitelji Stjepana i Martine Kušan iz Graberja, Darka i Marijana Polak iz Petrinje, Stjepana i Adriane Kusuran iz Hrastelnice, Žarka i Sande Gavrić iz Mošćenice i Tomislava i Ivane Nekić iz Siska te sve imaju pet i više članova.

Fra Božidar Blažević rekao je kako se s projektom kreće odmah te je nakon nužnih pravnih aktivnosti predviđeno da će se tijekom siječnja krenuti s izgradnjom temelja. Izrada same kuće traje pet dana, postavljanje dva, a zajedno s drugim radovima i opremanjem projekt bi trebao biti završen kroz šest mjeseci. On je poručio i kako je plan u sljedećoj godini useliti sve obitelji, ali i kako ovo nije kraj već je financijski pokrivena izgradanja ukupno deset kuća.

Domaćin sisački biskup Vlado Košić izrazio je zahvalnost biskupskoj konferenciji Austrije koja preko željezanskog biskupa provodi ovu donaciju pomoći obiteljima s više članova. Biskup je podsjetio i na druge projekte Caritasa Sisačke biskupije koji je do sada sagradio 29 montažnih kuća za starije te osigurao 5 kuća za obitelji s petero i više djece, ali isto tako je partner Udruge „Seljaci pomažu seljacima“ koja je do sada izgradila 30 drvenih kuća. Na kraju istaknuo je kako je stanovnicima ovoga kraja iznimno važna hitnost i hitno rješenje problema obnove kuća jer ljudi odlaze i pitanje hoće li se više ikada vratiti.

Pojasnivši zašto je odlučio pomoći, biskup Živković je objasnio kako je emotivno vezan uz ovaj kraj i biskupiju jer su upravo njegovi preci prije 500 godina odavde otišli u Gradišće. Izrazio je nadu da će se u ovim danima prije Božića kroz ovaj čin unijeti malo radosti i svjetla u mrak našeg vremena, a posebno u teškoće života ovih obitelji. Istaknuo je i kako ne želi poduprijeti iseljavanje ovog kraja već omogućiti da ove obitelji ovdje ostanu i tako daju sve što mogu ovom narodu, kraju i državi.

Na kraju okupljene je pozdravio i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat koji je također zahvalio svim dobročiniteljima. Govoreći o podršci ministarstva i Vlade ovom projektu rekao je da je to zbog toga što je napravljen upravo onako kako to definiraju hrvatski, odnosno EU zakonodavni okviri i standardi u segmentu protupotresne gradnje. Kuće koje će se graditi su protupotresno stabilne i energetski gotovo pasivne. Poručio je i kako je želja Vlade čim prije u vlastiti dom vratiti sve one koji su ga zbog potresa morali napustiti. Na kraju je zaključio i kako će proljeće na Banovini biti jedno veliko gradilište.

Prije dodjele ugovora biskup Košić susreo se s biskupom Živkovićem, fra Božidarom Blaževićem i ravnateljicom Caritasa biskupije Željezno Melaniom Balaskovics te ih je upoznao s radom biskupijskog Caritasa i trenutnom situacijom na terenu. Susretu su nazočili i župan sisačko-moslavački Ivan Celjak, predsjednica Caritasovog povjerenstva za stradale od potresa s. Smilja Čirko i tajnik udruge „Hrvat S.A.M.“ Mirko Perković.