Papa

Osvrnuvši se na zasjedanje u Ammanu u razgovoru za Radio Vatikan, otac Pietro Felet, tajnik Biskupske konferencije, rekao je da su biskupi raspravljali o posjetu pape Benedikta XVI. Libanonu i izrazili zadovoljstvo uspjehom apostolskog putovanja, a odlučili su da će s vjernicima u svojim biskupijama proučavati Papine govore i naravno posindsku pobudnicu.

Govoreći o Papinu pozivu na obraćenje, počevši od crkvenih dostojanstvenika, svećenika i vjernika, istaknuto je da se obraćenje Bogu zbiva po obraćenju bližnjemu, odnosno praštanjem bližnjemu. U mnogim bliskoistočnim državama nema političke ni društvene stabilnosti, stoga postoji stvarna potreba da se zna što znači praštati, što valja činiti da se ostvari istinsko praštanje – kazao je otac Felet.

Na upit jesu li raspravljali o novoj evangelizaciji, rekao je da su biskupi raspravljali o četiri važne točke: kako naviještati Božju riječ u političkom svijetu, da se na njoj nadahnjuju političari i obavijesni djelatnici te kako prenositi vrijednosti bitne za svakodnevni život vjernika. Raspravljalo se i o iseljavanju kršćana s Bliskog istoka te o pastoralu za iseljenike. Osim toga na skupu se raspravljalo i o školstvu, o vrijednostima koje škola prenosi mladima, te o tome kakav odgoj pružamo mladima u svojim školama. Istaknuto je da je nova evangelizacija i u prenošenju vrijednosti utemeljenima na evanđelju – kazao je tajnik.

Na upit o suradnji između muslimana i kršćana u kontekstu arapskog proljeća, rekao je da podupiru narod koji traži demokraciju; i muslimani i kršćani žele veću demokraciju, žele sudjelovati u javnom životu, žele veću slobodu, vjersku i slobodu izražavanja, da se mogu slobodno opredijeliti za neku religiju, što uvijek nije moguće. Narod želi demokraciju i slobodu – zaključio je tajnik Felet. (rv/bitno.net)