Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, ujedno pokrovitelj akcije “Betlehemsko svjetlo mira”, primio je 11. prosinca izaslanstvo Saveza izviđača Hrvatske koje je u Sabor donijelo Betlehemsko svjetlo mira.

Na Božićnu večer 1986. na austrijskoj televiziji u emisiji “Svjetlo u mraku”, u kojoj ljudi pomažu jedni drugima, jedna je gledateljica odlučila kao zahvalu darovateljima pokloniti svjetiljke umjesto darova. Tako se razvila divna ideja prihvaćena u mnogim zemljama svijeta. Prenošenjem Betlehemskog svjetla pridonosi se premošćivanju mržnje, egoizma i materijalizma.

Savez izviđača Hrvatske već 26 godina sudjeluje u toj tradicionalnoj međunarodnoj manifestaciji. Hrvatska je ove godine dobila iznimnu čast da bude prva zemlja koja dobiva Betlehemsko svjetlo jer proslavlja 100. obljetnicu izviđaštva u Hrvatskoj i 60. obljetnicu nacionalnog Saveza izviđača. Hrvatski sabor pokrovitelj je ovogodišnjih aktivnosti i prvog donošenja svjetla u Hrvatsku.

Prilikom primanja svjetla, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko poželio je da “ovaj simbol unese svjetlo u naše živote, posebice političara”. “Neka ovaj simbol mira pridonese boljem razumijevanju i solidarnosti među svim ljudima”, rekao je Leko. Zahvalivši Željku Rogliću, predsjedniku Saveza izviđača Hrvatske, postavio je fenjer na istaknuto mjesto ispred sabornice, gdje će se on čuvati sve do Božića.

Paljenje svjetla, koje se tradicionalno obavlja u prvu nedjelju došašća u Betlehemu, ove je godine moralo biti odgođeno zbog sukoba u Svetoj Zemlji. Svjetlo mira upalio je 11-godišnji Khader Ballute tijekom primirja. (ika/bitno.net)