Skola

Protiv modela cjelodnevne škole, a za razvoj “kvalificirane poslijepodnevne skrbi” zauzela se Nacionalna udruga katoličkih roditelja u Beču. Individualnost djece, kao i potrebe samohranih roditelja i obitelji s dvoje zaposlenih roditelja zahtijevaju fleksibilnu poslijepodnevnu skrb u školi – ali “bez obveze i ograničenja”, ističe u priopćenju objavljenom u utorak, 13. studenoga, predsjednik udruge Christian Hafner.

Nacionalni savez dvoji o smislu “prisilnog poslijepodnevnog boravka u školi”. On može ograničiti djecu u njihovim slobodnim aktivnostima, i nanijeti štetu obiteljima koje jedva uspijevaju provesti više vremena zajedno. Primjerice, roditelji koji rade vikendima, ni slobodna poslijepodneva u drugim danima u tjednu više neće moći provesti sa svojom djecom. “U povećavanje omjera zaposlenih žena ne treba miješati nastavu, nego ponuditi kvalificiranu poslijepodnevnu skrb, kao što se nudi već desetljećima u privatnim školama”, piše Hafner.

Povod kritici je prijedlog Ministarstva prosvjete o organiziranju cjelodnevne nastave diljem Austrije. Ministrica obrazovanja Claudia Schmied (SP) predložila je, naime, na sjednici Vlade krajem prošlog tjedna udvostručenje financijskih sredstava za puno radno vrijeme škola. Svaka pojedina škola bi i dalje mogla sama odlučivati što će ponuditi – “produljenu poslijepodnevnu nastavu” ili jednostavnu popodnevnu brigu o djetetu, izjavila je austrijska ministrica prosvjete u izjavi za Austrijski radio. (ika/bitno.net)

Foto: Shutterstock.com