Sa 110 glasova protiv, te 26 glasova za, Donji dom austrijskog parlamenta (Nacionalno vijeće) odbacio je u četvrtak 18. lipnja prijedlog rezolucije o redefiniciji braka. Rezolucija nazvana “Brak za sve”, inicirana od stranke zelenih, eksplicitno se pozivala na redefiniciju braka u Irskoj i Grenlandu, na presudu vrhovnog suda u Meksiku, te se njome tražilo od savezne vlade da podnese zakonski prijedlog redefinicije braka, donosi Narod.hr.  Donji dom austrijskog parlamenta sveukupno broji 183 zastupnika.

Slična parlamentarna inicijativa poduzeta je početkom lipnja 2015. u Njemačkoj, no tada je Bundesrat (gornji dom parlamenta) ipak usvojio rezoluciju također nazvanu “Brak za sve”, kojom se kao i u Austriji traži od vlade da predloži zakon o redefiniciji braka. Očekuje se da će donji dom (Bundestag), koji nosi sve zakonodavne funkcije Savezne Republike Njemačke, odbaci tu rezoluciju.

Slične inicijative pokrenute su i u Italiji, Slovačkoj, dok je u Poljskoj pokušaj donošenja zakona o životnom partnerstvu odbačen na razini parlamentarne rasprave. Među financijerima ovakvih inicijativa spominju se Norveški fondovi i Otvoreno društvo Georgea Soroša.

Narod.hr/Bitno.net