Knjižica ‘Ne igrajte se s brakom’ koju je sredinom lipnja objavila i u katoličkim školama distribuirala Australska biskupska konferencija, podigla je nedavno veliku prašinu postavši predmet borbe oko slobode govora.

Kako prenose brojni australski mediji, transrodni(a) aktivist(ica) Martine Delaney, biološki muškarac koji se predstavlja kao žena, prijavio je nadbiskupa australskog grada Hobarta, Juliana Porteousa kao i cijelu Australsku biskupsku konferenciju, Uredu za nediskriminaciju savezne države Tasmanije zbog navodnog širenja negativne poruke o homoseksualcima.

„Premda se tvrdi kako je puna poštovanja, ova knjižica navodi kako istospolni partneri ne zaslužuju jednako priznanje, osobe s istospolnom privlačnošću nisu ‘cijele’ osobe i djeca istospolnih partnera nisu ‘zdrava’“, izjavio je Delaney za Tasmanian Times.

U pritužbi je također zatraženo da se Australska biskupska konferencija javno ispriča te da se u katoličke škole uvede program za podizanje svijesti o LGBT populaciji.

Ovo nije prvi put da navedeni materijal izaziva kontroverze. Catholic News Service objavio je kako su neki roditelji i zaposlenici katoličkih škola ustali protiv distribucije navedene knjižice. Navodno su neki studenti i zapalili materijale u znak protesta.

Emocionalna ili emotivno-tjelesna unija

Premda je u knjižici ustvrđeno kako brak može biti rezerviran isključivo za uniju jednog muškarca i jedne žene, u njoj nema traga tvrdnjama koje je iznio Delaney. Dapače, o osobama koje osjećaju istospolnu privlačnost piše kako su također stvorene „na sliku Božju“ iz čega proizlazi njihovo „dostojanstvo i vrijednost koji im ne mogu biti oduzeti“.

Pregledna knjižica u nekoliko poglavlja predstavlja problem cijele debate o braku te objašnjava katolički nauk o braku, pruža argumente u korist naravnog braka te ukazuje na konkretne slučajeve diskriminacije prema osobama koje podupiru tradicionalnu zajednicu u zemljama u kojima je legaliziran istospolni brak.

“Jedan pogled gleda na brak kao ništa više nego obvezivanje na ljubav. Prema tom pogledu, brak je isključivo emotivna veza obogaćena javnim obećanjem i konsenzualnim seksualnim odnosima”, stoji u navedenoj knjižici. “Tradicionalni pogled na brak, kojeg je Crkva uvijek podupirala, je drugačiji (…) Brak uključuje emotivnu uniju, ali ide dalje od toga. On uključuje bitnu tjelesnu i duhovnu uniju muškarca i žene.”

U knjižici su navedena i brojna sociološka istraživanja koja pokazuju kako je za dijete bolje odrastanje u zajednici muškarca i žene nego dvaju istospolnih osoba. U poglavlju ‘Posljedice redefiniranja braka’ stoji i petnaestak slučajeva diskriminacije nad osobama i institucijama koje promiču tradicionalni brak u zemljama koje su legalizirale istospolne zajednice.

Kako prenosi Sydney Catholic, nadbiskup Sydneya, Anthony Fischer izjavio je da će „pošteni čitatelji biskupske izjave uvidjeti kako se radi o pažljivo biranom rječniku i suosjećajnoj izjavi koja nije osmišljena kako bi ikoga provocirala ili povrijedila“. Nadbiskup je pritom zahvalio mnogima koji su poslali podršku, naglasivši kako je među njima velik broj onih koji nisu članovi Crkve.

Napad na slobodu govora

Pravni stručnjaci smatraju kako je tužba s razlogom podignuta na Tasmaniji s obzirom na njen Zakon o nediskriminaciji koji brani svaku radnju za koju je razumno očekivati da može uvrijediti i poniziti osobu drugih uvjerenja ili u ovom slučaju druge seksualne orijentacije.

„Ako ljudi žele sjediti u Katoličkoj Crkvi i slušati ljude koji im govore takve stvari (o istospolnom braku, op.a.) onda je to krivo i meni ih je žao, ali to je njihov izbor“, naveo je Delaney za The Australian.

Međutim mnogi se ne slažu s navedenim postupkom i tvrdnjama smatrajući kako je to napad na slobodu savjesti i govora koji su zaštićeni zakonom, osobito uoči, za 2017. godinu najavljenog plebiscita o legalizaciji istospolnog braka u toj zemlji.

„Katolici, kao i velika većina australskih građana, podržavaju slobodu religije i govora“, rekao je nadbiskup Fischer pritom nadodavši: „Kao što nitko ne bi trebao biti izrugivan i ponižavan tijekom debate o braku tako se nikoga ne bi smjelo voditi pred sud zbog iznošenja stajališta u toj debati.“

Također, kako prenosi The Australian, odluka Ureda za nediskriminaciju da nastavi sa slučajem napadnuta je od strane boraca za slobodu govora: „Ovaj slučaj predstavlja napad na slobodu govora od strane Zakona o nediskriminaciji – nikada ne bi smio biti zločin uvrijediti nekoga“, izjavio je Simon Breheny s Instituta za javne poslove.

Predstojnik Ureda dao je optuženima rok od 21 dan da odgovore na optužbe. Očekuje se kako bi istraga mogla trajati 6 mjeseci.

Tino Krvavica | Bitno.net