Collage

Izložba “Božanska ljepota”, koja je trenutačno postavljena u palači Strozzi u Firenci i na kojoj su postavljena djela velikih umjetnika sa sakralnim motivima mogla bi vrijeđati djecu koja nisu katoličke vjere i zato je ne smiju vidjeti, ustvrdilo je pedagoško vijeće jedne osnovne škole u tom talijanskom gradu.

O novom apsurdnom ispadu agresivnog sekularizma izvijestila je poljska stranica Radio Vatikana. Izložba koja osim vjerske ima i očitu kulturološku i artističku vrijednost jer je uspjela okupiti na jednom mjestu djela ponajvećih svjetskih umjetnika (među ostalima ona Vicenta Van Gogha, Marca Chagalla, Pabla Picassa, Edvarda Muncha i mnogih drugih) za pedagoško vijeće škole Matteotti je nešto što može “uvrijediti djecu iz nekatoličkih obitelji”, zbog čega su otkazali već predviđen put na izložbu.

Nakon reakcije nekih roditelja i nakon što je cijela priča objavljena u medijima, reagiralo je ministarstvo obrazovanja i upozorilo školu na apsurdnost njihove odluke.

Vincent_Willem_van_Gogh_083

Vincent Van Gogh: Pieta.

Upravi škole je iz ministarstva poručeno da ako žele izbjeći kršćanske motive u naučavanju povijesti umjetnosti u Italiji, onda im je bolje da izbace taj predmet iz kurikuluma.

Ili da, recimo, zabrane djeci šetnju po Firenci.

Pogledajte video koji je najavio izložbu koja je otvorena do 24. siječnja 2016.

G. An. | Bitno.net