Odvjetnik

Odvjetnik je podignuo tužbu u travnju 2010. godine, a ona je naišla na vrlo veliki odjek u obavijesnim sredstvima. Odvjetnik je optužio Papu i Svetu Stolicu da su štitili svećenika iz Wisconsina, koji je između 1950 i 1974. godine zlostavljao više stotina maloljetnika u školi za gluhe u državi Milwaukee.

Kada su odvjetnici Svete Stolice zatražili iznošenje dokaza, Jeff Anderson je odmjerio mudrim povući tužbu, on je naime 10. veljače Okružnom sudu u Wisconsinu podnio zahtjev za obustavu sudskog procesa „John Daoe 16 v. Holy See“. Posljedica je neposredna obustava procesa bez sudskog očitovanja – izjavio je odvjetnik Svete Stolice Jeffry S. Lena, dodajući: „To znači da su optužbe neosnovane“.

Odvjetnik je Svete Stolice objasnio da je optužba zahtijevala da se Svetu Stolicu i Papu proglasi odgovornima za djelovanje 400 tisuća svećenika raspršenih po cijelome svijetu. Osim toga, premda je osobna kaznena odgovornost, svećenici u prvom redu ovise o biskupima i o vrhovnim redovničkim poglavarima a ne o Vatikanu. Odvjetnici su povukli tužbu jer su sigurni da će izgubiti parnicu. A jasno je da nisu željeli niječan sudski pravorijek – izjavio je vatikanski odvjetnik, a prenijela agencija ACI.

Ista je agencija objavila da je Anderson na svakoj podignutoj tužbi zaradio od 25 do 40% dogovorene naknade. Uostalom, odvjetnik Anderson nije početnik u ovim vrstama procesa, tijekom odvjetničke profesije podnio je više od 1500 tužba protiv crkvenih ustanova. Branitelj Svete Stolice čak smatra mogućim da je teorija optužbi pozorno sročena da se izazove medijski skandal.

Osim toga, odvjetnik je Svete Stolice podsjetio na zauzimanje Crkve u borbi protiv zloporaba. Kanonsko je pravo prije negoli civilno uvelo obvezu prijave zlostavljanja, a tužba nije ništa drugo doli manipulacija – zaključio je odvjetnik Lena.(rv/bitno.net)