Kolumbijski građani prikupili su potrebnih 2 milijuna potpisa za raspisivanje referenduma kojim žele spriječiti zakon koji bi dopustio gay parovima usvajati djecu, nakon što je Ustavni sud te zemlje u listopadu dopustio tu mogućnost.

Senatorica Viviane Morales pokrenula je inicijativu za prikupljanje potpisa odmah nakon što je Ustavni sud dopustio tu mogućnost za gay parove. Kako su izvijestili mediji, njezina kampanja imala je dva glavna fokusa: 1. institucija usvajanja ima za cilj zaštitu djece, a ne isticanje “prava na roditeljstvo”; 2. Ustavni sud je svojom odlukom “preskočio” Kongres i njegove ovlasti svojim ignoriranjem odredbe koja je u kolumbijskom ustavu i koja brak definira kao zajednicu muškarca i žene.

Morales je imala četiri mjeseca da bi prikupila 1,8 milijuna potpisa. Sada je inicijativa koju je pokrenula, “Potpiši za mamu i tatu”, prikupila 2 milijuna i sljedeći korak prije raspisivanja referenduma jest odluka Kongresa i potvrda ustavnosti referenduma na Ustavnom sudu. Kampanja je imala potporu Katoličke Crkve i protestantskih vjerskih zajednica.

Predstavnici LGBT zajednica tvrde kako referendum neće proći na Ustavnom sudu, te dodaju kako “homoseksualci imaju pravo formirati obitelj”.

Morales, pak i njezini suradnici, ističu kako referendum ima za cilj obraniti ustavnu definiciju braka i pravo djeteta da odraste s majkom i ocem. Političarka je najavila kako će ubrzo pokrenuti cijelu proceduru pred Kongresom.

G. An. | Bitno.net