Obuzeo me osjećaj praznine, i teško sam disala. Gotovo je… U dubini duše znala sam da nakon gotovo četiri godine moram zaboraviti čovjeka kojem sam dala svoje srce. S njim sam dijelila sve, i kad je bilo gotovo, više nije bilo ničega. Od osobe koja sam bila ostala je samo ljuštura, i bol je bila tako snažna da je svaki sljedeći trenutak bio borba.

Dramatično? Možda. No takvo je bilo moje iskustvo. Tko god kaže da seks nije ništa posebno nikad nije drugome dao svoje srce, ili su se slomili toliko puta da su otupjeli. Pokušala sam prikupiti komadiće svoga života i funkcionirati kao diplomand i budući stručnjak. No bol je ponekad bila nepodnošljiva. Usred tog mračnog mjesta u mom životu pojavilo se svjetlo. Ono je zapravo uvijek bilo prisutno, ali ja sam mu davno bila zatvorila vrata.

Ubrzo poslije prekida doselila sam se u blizinu prelijepe katedrale, koja me naprosto dozivala da dođem. Poslije godina neprijateljske ravnodušnosti prema Crkvi i njezinu nauku otvorila sam djelić svog slomljenog srca. Počela sam ići na nedjeljnu misu, i tamo sam usred sveg kaosa osjećala mir. No borila sam se s onime „što sada?” Pokušavala sam držati sve pod kontrolom, a u meni je bila ogromna rupa. Osjećala sam se poput ranjenika koji se bori ostati na nogama.

Moji prijatelji i svijet oko mene vrištali su da imaju odgovor koji vodi do sreće. Očajnički sam željela da više ne osjećam bol, željela sam vjerovati da mogu naći ljubav. Osjećala sam se beznadno. Išla bih u barove i klubove, gdje je priča išla otprilike ovako:

1) Moram izaći. Ne smijem sjediti kod kuće i biti tužna.

2) Sredi se i stavi masku „super se zabavljam”. Najvažnije se dobro zabaviti. Potisni bol i prazninu.

3) Nađi se s prijateljicama. Mjesto gdje se nalazite je glasno, i tamo se ponekad događaju odvratne stvari. Ja i moje prijateljice moramo se posebno čuvati od „izrabljivača” (tipova koji te gledaju kao stvar koju treba procijeniti i proždrijeti).

4) Koji put se nasmij, a onda se odvuci kući iscrpljena i praznija nego što si bila kad si krenula van.

Počela me kontrolirati ta želja da budem željena i da dokažem sebi i svome bivšemu da mi je dobro. Bila sam čvrsta, nastavila sam živjeti. No sve je to bila gluma. Usred svega toga izvukla bih se iz kreveta na vrijeme za nedjeljnu podnevnu misu u neposrednoj blizini svoga stana. Pokušavala sam živjeti u dva svijeta, tražeći nešto što će ukloniti bol i razočaranje što su postali dijelom moje svakodnevice.

A onda se nešto dogodilo… Započela sam drugu vezu, nastojeći ispuniti prazninu u svome srcu. I dalje sam išla na misu, moja cimerica kršćanka molila je za mene i pokazivala mi Božju ljubav u svoj mojoj zbunjenosti. Istovremeno sam slijedila recept svijeta…

1) Upoznaj tipa.

2) Družite se/izlazite.

3) Izašli smo toliko i toliko puta… Sljedeći korak je seks.

Bum! Praznina je postala još gora. Morala sam popustiti nečemu za što sam u duši znala da nije ispravno. No što je bila alternativa? Ništa mi nije padalo na pamet. Dok sam jednog dana lutala po svojoj najdražoj knjižari, naišla sam na odjel s kršćanskom literaturom. Mislim da me je Bog tamo usmjerio. Ugledala sam knjigu sa savršenim naslovom: I Kissed Dating Goodbye („Pozdravio sam se s hodanjem”), autora Joshue Harrisa. Knjiga je bila pravo otkriće: Božji plan za spasenje, koncept traženja Božjeg plana za svoj život, i ideja udvaranja (upoznavanje dečka u čistoj vezi kako biste se odlučili za brak). To me oduševilo. Što je sve to, i gdje sam prije bila? Gospodin je djelovao u mom životu i izlijevao svoju milost na mene. Negdje tada pošla sam na sedmotjedni seminar pod nazivom Life in the Spirit (Život u Duhu). Bog me zvao, jasno i glasno. S ljubavlju je osvjetljivao činjenicu da mu svojim načinom života ne odajem počast.

Tada se dogodio dar. Kakav dar? Spoznaja da je moje tijelo sposobno stvoriti novi život. U strašnom trenutku milosti mislila sam da sam trudna. Pomislila sam: Što to radim sa svojim životom? Zar to želim za svoje dijete? Bila sam neudana, a veza u kojoj sam bila nije išla prema braku. Prvi sam put shvatila kako sam bila sebična. Nijednom nisam pomislila na dijete koje možda donosim na svijet. Sve se uvijek vrtjelo oko mene – da ja budem sretna, da se ja osjećam voljenom – nije bilo nikakvog drugog cilja. Slomljena i očajna, povjerila sam se cimerici. Rekla sam: „Kako me Bog može željeti pored kaosa što sam ga napravila od svoga života, i poslije svega što sam učinila?” Osjećala sam se posve nedostojnom Njegove ljubavi. Tada je Bog preko njezinih riječi dotaknuo moje srce. „Enza, ne moraš biti savršena da bi došla k Bogu. On te ljubi tu gdje jesi.” Toga sam dana svoj život dala Kristu. Konačno je bilo nade da postoji nešto više. Preobrazba je počela snagom Duha Svetoga.

Tada je povučena granica. Otkrila sam da nisam trudna, ali znala sam da više nikad neću biti ista. Više nisam mogla živjeti neodlučno. Odlučila sam da seks više ne može biti dio veze, da to previše košta. Veza se tada počela raspadati. Htjela sam da moj dečko razumije. Pokušavala sam mu objasniti da sada sve gledam drugačije, da su naši životi mnogo više od ovdje i sada. Toliko sam htjela da povjeruje da imamo vječnu sudbinu, i da po Kristu imamo nevjerojatni dar spasenja. Gospodin me nastavljao u srcu uvjeravati da ta veza nije njegova volja za mene. Za nekoliko tjedana sam uz Božju milost skupila hrabrost da prekinem vezu. Ovoga je puta bilo drugačije. Do kraja sam se okrenula Gospodinu. Tražila sam ga u svojoj slomljenosti, i pronašla mir.

Muškarca s kojim sam bila hodala zamolila sam da mi oprosti što sam mu slomila srce. Osupnula me spoznaja da sam od njega uzela isto onoliko koliko je on uzeo od mene. Zatim sam otišla na ispovijed, a tamo me je čekao Isus. Dopustio mi je da odložim teško breme svoga grijeha i srama. U svojoj me je milosti uzljubio, i ja sam izašla znajući da sam postala novo stvorenje. Znala sam da imam dostojanstvo, da sam vrijedna, i da Bog ima plan za mene. Htjela sam to vikati s krovova. Bilo je to kao da mi je Bog dopustio da otkrijem blistavo blago koje mi je cijelo vrijeme bilo blizu, ali skrivalo ga je toliko laži. Sad sam otvorila to blago, i nisam mogla dočekati da ga dijelim sa svima koji, poput mene, traže nešto što im je cijelo vrijeme pred nosom.

„Kraljevstvo je nebesko kao kad je blago skriveno na njivi: čovjek ga pronađe, sakrije, sav radostan ode, proda sve što ima i kupi tu njivu.” (Mt 13,44)

Enza Cerami | Chastity Project

Prijevod: Ana Naletilić