Profesora prava sa sveučilišta Princeton Roberta P. Georgea brojni smatraju jednim od vodećih američkih konzervativnih intelektualaca. Osim iznimne akademske karijere, profesor George otac je jedne djevojčice i jednog sina, a na svojem je Facebook profilu prije nekoliko dana sa sadašnjim i budućim očevima odlučio podijeliti sedam savjeta za uspješan odgoj. Evo što kaže.

Mladići koji jeste ili ćete uskoro postati očevi, ono što trebate zapamtiti jest da će vašoj djeci, posebno vašim sinovima, biti jako važno kako se odnosite prema njima i da će promatrati sve što radite.

Prvo, volite svoje žene, služite im sa snagom i poniznošću i budite pažljivi, nježni i vjerni. Vaša će djeca primijetiti ako budete takvi… ili ako ne budete.

Drugo, u svakoj dimenziji svojeg života oblikujte stavove i ponašanja – vrline – koje želite vidjeti u svojoj djeci. Poučavanje poukom je važno; poučavanje primjerom još je važnije.

Treće, budite tu za svoju djecu – fizički, emocionalno i na svaki drugi način. Postoji mnogo načina za biti odsutnim ili udaljenim ocem. Nemojte biti odsutni ili udaljeni ni u jednom od njih. Vaša djeca trebaju znati da vam je STVARNO stalo do njih – da su vam STVARNO važna. Ne možete to odglumiti – to je više od običnog stava. Morate im biti blizu, i to ne samo na posebne događaje (ili kako biste “kvalitetno proveli vrijeme”).

Četvrto, stavljajte pred svoju djecu izazove kako biste ih naučili da ispune sve svoje potencijale (u školi, sportu, glazbi i svemu ostalom), ali nikada ne dopustite da dijete misli kako smatrate da je neuspješno ili razočaravajuće. Ohrabrujte. Ohrabrujte. Ohrabrujte. Kada dijete učini nešto zbog čega ste ponosni na njega ili nju, recite im to. I nemojte se ustručavati spomenuti svojoj djeci – uključujući svoje sinove – da ih volite.

Peto, ne budite strogi, ali uvedite disciplinu tamo gdje je to potrebno kako bi djeca znala da se loše ponašanje ne može i neće tolerirati.

Šesto, ako imate mušku djecu, vi i vaša žena morate ih odgajati da budu zaštitnici – da usmjerite ono što su Grci zvali “thumos” na pozitivan i konstruktivan način (on je svakako tu i razvit će se u jednom ili u drugom smjeru). Znat ćete da uspijevate kada vidite svog sina kako ne samo da odbija sudjelovati u maltretiranju drugog djeteta, već staje u obranu ili barem nudi prijateljstvo djetetu koju je maltretirano. Ako dijete razvije osjećaj dužnosti i odgovornosti, to će biti zato što ste vi i vaša žena to zahtijevali i poticali. Ne možete svojem djetetu dati uzvišeniji dar od toga.

Sedmo, ako ste vjernik, pobrinite se da vaša djeca to vide – ne u razmetljivom pokazivanju, već na sasvim obične načine. Budite u crkvi (ili u sinagogi ili džamiji) kada biste trebali biti i pobrinite se da vaša djeca budu tamo s vama. Dopustite im da vas vide kako molite, i – posebno – kako pokazujete poniznost pred Bogom. Za mene je kao dječaka bilo vrlo snažno iskustvo vidjeti svojeg oca najjačeg, najhrabrijeg čovjeka kojeg sam poznavao i mojeg heroja – kako prije spavanja zajedno s majkom na koljenima (obično poluglasno) izgovara svoje molitve. Pouka koju sam dobio je da smo, bez obzira na svoju snagu, svoju moć, svoje talente, svoja postignuća, svoj status, ljudi pod autoritetom, odgovorni Snazi – štoviše, Ocu punom ljubavi – koja je viša od nas samih.

Young men who are or will soon be fathers, the thing to remember is that your children, especially your sons, will care…

Objavljuje Robert P. GeorgeČetvrtak, 13. listopada 2022.