Svi znamo kako su mala djeca ponekad nemirna na svetoj misi.

I to je razumljivo. Očekivati od trogodišnjeg djeteta da sat vremena sjedi mirno u klupi je u većini slučajeva nerealno. Roditelji se zato služe različitim trikovima kako bi njihovo igranje, trčanje, vikanje ili plač sveli na minimalnu mjeru. Ponekad niti uz sav trud te ideje ne upale te dječje ponašanje može izmamiti prijekorne poglede ili komentare drugih župljana.

U želji da olakša uvjete nedjeljne mise roditeljima, ali i drugim vjernicima, jedan američki svećenik poduzeo je zanimljiv potez.

Kako je posvjedočio u tekstu za portal Aleteia, o. Nicholas Fleming htio je pružiti dobrodošlicu parovima s djecom koji su počeli sve češće dolaziti u njegovu župu na Rhode Islandu.

Ideju je dobio od jedne mlade majke iz druge župe. Ona je na svom Twitter profilu objavila fotografiju pisma mladim obiteljima koje je u crkvenim klupama ostavio njihov župnik, a u kojem je pisalo kako su djeca radost i budućnost župe te da bi župljani trebali biti obazrivi prema njima.

O. Fleming odlučio je prekopirati tu ideju te je vjernike na idućoj svetoj misi u klupama dočekalo pismo koje je na stražnjoj strani sadržavalo sliku za bojanje namijenjenu djeci.

Vjerujemo kako bi nešto slično mogli napraviti i župnici u Hrvatskoj, stoga donosimo prijevod pisma.

Dragi roditelji male djece,

dobrodošli! Zahvalni smo što ste nam se pridružili na misi u župi. Nadamo se da će vaši maleni izrasti u vrijedne i važne članove naše župne obitelji. Zahvalni smo da ste započeli ovo putovanje s nama.

Molim vas, opustite se! Znamo da nije jednostavno dovesti cijelu obitelji na misu, a još teže može biti zadržati malene mirnima tijekom trajanja liturgije. No vaša djeca trebaju znati da je crkva njihov dom te da smo svi, tj. ova zajednica, braća i sestre. Trebaju se osjećati dobrodošlo i kao kod kuće u ovom bogoslužnom prostoru, u kući Božjoj.

Pozivamo vas da pjevate, molite, poučavate, odgovarate i objašnjavate vašoj djeci što se događa na misi. Naša liturgija puna je života i naši maleni uče slaviti kroz nas i naše sudjelovanje. Djeca uče primjerom i vaša predanost dolasku na misu i pozornost bit će im najbolja lekcija.

Također, svi znaju da djeca ponekad plaču, buče te pobjegnu vašoj budnoj pažnji. Nemojte se time opterećivati i ne bojte se pitati za pomoć. Mi smo jedna obitelj te nas kršćansko milosrđe poziva da pomažemo svojoj braći i sestrama. 

Dragi župljani, 

prisutnost djece na svetoj misi dar je našoj crkvi i znak da rastemo! Trebamo se radovati što su djeca s nama i da naša župa prihvaća novi život. Molim vas da ne zaboravite ohrabrivati naše obitelji, pružati im pomoć te im biti podrška kako najbolje znate.

Nato će im Isus: “Pustite dječicu i ne priječite im k meni jer takvih je kraljevstvo nebesko!” (Mt 19, 14)

Kako je o. Nicholas Fleming zaključio u svom tekstu: “Budućnost Crkve neće biti novac koji se čuva u obveznicama i fondovima niti zgrade koje su rijetko kada ispunjene. Budućnost Crkve moraju biti naša djeca i moramo učini sve kako bi mladim roditeljima pomogli oploditi tu nadu.”