Iako smo pri kraju Marijina mjeseca, evo nekoliko ideja kako možemo kao majke štovati i nasljedovati Mariju u svakodnevnom životu

Foto: Shutterstock

Svibanj je oduvijek bio moj najdraži mjesec. Možda zbog činjenice da mi je rođendan u svibnju, ali oduvijek sam voljela taj mjesec. U mom rodnom gradu u Pennsylvaniji, svibanj je mjesec u kojem konačno više nema opasnosti od snijega i proljeće počinje u potpunosti pokazivati svoju raskoš. Vrijeme postaje toplije i dani se mogu ponovno provoditi na otvorenom. Mjesec je to ljepote i radosti. Svibanj je također prekrasan i radostan mjesec za nas katolike jer je mjesec pobožnosti našoj Blaženoj Majci, Mariji.

Otkad sam postala majka, svibanjska pobožnost je postala ključan dio mog duhovnog života. Mnogo je toga što možemo naučiti od Marije o tome kako živjeti svoje poslanje. I možemo toliko toga dobiti u svome odnosu s njom. Povodom slavlja ovog Marijina mjeseca, evo nekoliko ideja kako možemo kao majke štovati i nasljedovati Mariju u svakodnevnom životu:

1. Nesebično služite svojoj obitelji. Lako zaboravimo da je Marija veći dio svog života jednostavno provela kao supruga i majka. Brinula se o Isusu kao o novorođenčetu, djetetu i tinejdžeru, kuhala je i brinula se o kućanstvu te služila svojoj obitelji i prijateljima. Marijin je život dokaz da naizgled običan rad uistinu slavi Boga ako se obavlja nesebično. Kao majke i žene dijelimo Marijino poslanje; nasljedujmo je tako da obavljamo svoje svakodnevne dužnosti bez gunđanja, u zahvalnosti što nas je Bog toliko volio da nam je dao naše muževe i djecu da im služimo.

2. Prepustite svoje majčinske brige Bogu. Kao majkama, lako nam se prepustiti brizi. Uvijek mislimo na svoje obitelji i što je za njih najbolje. Neprestano se brinemo za svoju djecu; odgajamo li ih ispravno, kako im ide u školi, razvijaju li zdrava prijateljstva, jesu li sigurni i donose li dobre odluke kada mi nismo u blizini te mnoštvo drugih briga. Gotovo je sigurno da je i Marija imala takve brige. Kod prikazivanja Isusa u hramu, Šimun joj je prorekao kušnje koje su čekale nju i njezino djetešce:

„Ovaj je evo postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan – a i tebi će samoj mač probosti dušu – da se razotkriju namisli mnogih srdaca!“ (Lk 2, 34)

Zamislite kakve brige! Ali Marija nije dozvolila da je strah obuzme; umjesto toga se uzdala u Boga i njegovu volju za svoj život i život svoga sina. Prepustimo i mi svoje brige Gospodinu i pouzdajmo se u njegovu volju za nas i naše obitelji.

3. Zahvaljujte Bogu za svoje blagoslove. Marijin hvalospjev Veliča (Lk 1, 46-55) savršen je prikaz toga kako je Marija proživljavala svaki dan: slaveći i zahvaljujući Bogu u svemu i za sve. Prepoznala je Božje blagoslove i „u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu“ (Lk 2, 19). Marija je uvijek bila u skladu s dobrom koje je Bog činio u njezinu životu i u trajnom stanju slavljenja i zahvaljivanja. Koliko se često mi usredotočujemo samo na negativne aspekte vlastitih života? Pogledajte sve ono čime vas je Bog blagoslovio i odlučite da ćete mu zahvaljivati svakog dana, iskreno kako je to činila Marija.

4. Dostojno nosite bol, frustracije i razočarenje. Marija je pretrpjela mnogo boli i tuge u svom poslanju kao Isusova majka, a najviše gledajući nepravedno raspeće i smrt svoga sina. Stajala je po strani dok je njezin jedinorođenac bio ponižen, pretučen i kad mu je oduzet život. No nikad nije prigovarala ili tražila osvetu, već je podnosila bol svoga sina kao vlastitu i prinosila je svoju duboku tugu natrag Ocu. Pokušajmo šutjeti o svojim mukama, razočaranjima i neugodnostima. Nemojmo se žaliti na njih, već ih sjedinimo s Marijinom tugom i prinesimo ih Gospodinu za spasenje duša.

5. Gledajte Mariju kao svoju Majku. Dok je umirao na križu, Isus nam je povjerio svoju majku (Iv 19, 26-27). Dao nam je Mariju kao našu duhovnu majku i povjerio joj je naš rast u svetosti da s njom postanemo bliži njemu. Marija voli svakog od nas kao vlastito dijete i želi da dođemo k njoj kao što bismo došli svojoj zemaljskoj majci. Postavite sebi zadatak da razvijete svoj odnos s njom: razgovarajte s njom, tražite njezin zagovor i tražite od nje utjehu kao što to činite sa svojom zemaljskom majkom. Odnos s Marijom je iznimno moćan i ne postoji nitko tko bi nam mogao bolje pomoći na našem putovanju kroz majčinstvo.

Kitty Marcenelle | Catholicmom.com

Prijevod: Marilena B. | Bitno.net