Sedam duhovnih temelja pružaju jasan okvir za ostvarenje naše svete roditeljske misije. Duhovni temelji zajedničkim snagama rade na izgradnji i održavanju veze između roditelja i djeteta, na priskrbljivanju bogate obiteljske vjere i kršćanskog identiteta kao i na stvaranju emocionalna ugođaja koji je potreban za kršćansko zajedništvo i duhovan rast.

1. Ljubav

Djeci treba bezuvjetna ljubav kako bi napredovala, ali im možemo odaslati i proturječne poruke o tome što osjećamo prema njima. Naše riječi, djela i držanje mogu im poslati poruku kako moraju učiniti ispravnu stvar ili postići najveće nagrade kako bi zavrijedila našu najdublju ljubav.

Namjerna i bezuvjetna ljubav prema djeci zahtijeva: 1) emocionalnu otvorenost, 2) prepoznavanje i potvrda jedinstvene, neponovljive vrijednosti djece i 3) spremnost da nas naša djeca mijenjaju.

2. Suosjećanje

Upoznajte svako dijete kao jedinstveno ljudsko biće. Razumite što skrivaju iza svog pogleda, a što u srcu u svakoj fazi svojega razvoja.

Prepoznajte bilo koju svoju staru ranu tako da možete odgajati svoje dijete na odgovarajuć način i svjesno, a ne s mjesta straha ili ljutnje koje s vašim djetetom nije povezano.

3. Igra

Igra je jedan od najvažnijih načina na koji se naša djeca s nama povezuju, nadilaze svoje strahove i frustracije, grade svoje samopouzdanje.

Uđite u dječji svijet igre poštujući njihove uvjete. Budite spremni povremeno biti luckasti i glupasti.

4. Isijavanje vjere

Vaša obitelj može uživati zajednički život vjere koja je živa i blistava, vjere koja postaje golemo svjedočanstvo istine i ljepote Kristove poruke drugim obiteljima, katoličkim ili nekatoličkim podjednako.

Dopustite da iz vašeg doma isijava izobilje radosti i nade naše katoličke vjere. Zajedno učite o kršćanskim vrlinama; istražujte te slavite blagdane i svece tematskim susretima, posebnim zabavama i čajankama, međusobno izmjenjujte knjige; razvijte obiteljski plan moljenja i zajedno redovno molite.

Djeca, posebno ona mlađa, upijaju naš odnos prema pohađanju mise i rastu u vjeri. Ako smo uzbuđeni i entuzijastični, to će biti zarazno! Možemo pomoći svojoj djeci da vide i obveze i mogućnosti života iz vjere. Srce naše vjere jesu ljubav i nada kao i mogućnost preoblikovanja i obnavljanja.

5. Nježna disciplina

Srce učinkovite discipline je veza između roditelja i djeteta. Bez jake veze, disciplina će biti samo frustrirajuća borba za premoć.

Cilj učinkovite discipline jest taj da dijete razvije savjest i samokontrolu, a ne lomljenje djetetove volje ili prisiljavanje na poslušnost koristeći se prijetnjama. U suosjećajnom, njegujućem domu dijete nikada nije ponižavano i roditelji se ne koriste svojom nadmoćnom veličinom i autoritetom kako bi naveli djecu na suradnju zastrašujući ih.

Odrastanje može biti zbunjujuće i frustrirajuće. Učeći što očekivati u svakoj fazi razvoja, bolje možete suosjećati sa svojim djetetom. Ne možemo očekivati od trogodišnjaka istu razinu samokontrole kao kod šestogodišnjaka. Svaka godina razvoja sa sobom donosi svoje borbe i veselja. Ako sami sebe obrazujemo o razvoju svojega djeteta, razumjet ćemo osjećaje i potrebe djeteta na bolji način i tako napredovati brže prema radosti.

6. Ravnoteža

Dovedite u stanje ravnoteže rad, igru i molitvu u svom domu. Sve navedeno činite kao obitelj. Svaki član obitelji pridonosi održavanju kuće i u pripremi obroka u skladu sa svojim godinama. Čak i najmlađe članove veseli uključivanje u dnevne rutine obavljajući sitne poslove kao što su ispomoć pri vađenju posuđa iz perilice, brisanje poda ili prašine.

Svakom roditelju potrebno je vremena nasamo kako bi napunio baterije. Koliko vremena možete provesti sami i kako često, ovisi o raznim čimbenicima u vašoj kući, uključujući raspoloživost vašeg bračnog druga ili dadilje, i o tome koliko su mala vaša djeca. Ali sjetite se da ćete ”roditeljevati” dugi niz godina. Nemojte ostati bez snage jako rano!

Nađite vremena za tjelovježbu i dobru ishranu. Ovo može uključivati djecu! Djeca obožavaju voziti bicikl s roditeljima koji trče ili također voze bicikl. Napravite plan pješačenja i istražujte razne pješačke staze u svojoj okolici. Djeca vole pomagati u pripravi hrane, primjerice, raditi salate i mijesiti tijesto za kruh.

7. Snažan brak

Ako se prema svojoj djeci ophodite s poštivanjem i ljubavlju, ali ne uspijevate činiti isto sa svojim bračnim drugom, vaše dijete svejedno može sazreti u odraslu osobu s poteškoćama u odnosima. Vaš brak je model za djecu po kojem ona uče kako se ponašati prema drugim ljudima u bliskim, intimnim odnosima. Odnosi će očito tako biti uspješniji i zbilja blagoslovljeni ako je dijete od svojih roditelja primalo toplu, dosljednu ljubav kao što je supružnici pružaju jedno drugom jer inače bi to bilo kao dobiti predjelo kao uvod u vrlo ukusno glavno jelo kojega poslije neće ni biti!

Govorite o i sa svojim bračnim drugom s velikim poštovanjem i ljubavlju; izvedite male znake pažnje kako biste njegov/njen život učinili lakšim. Budite spremni služiti i u sitnicama.

Vi i vaš bračni drug pozvani ste pomoći jedno drugomu na vašim putovima do raja. Vidite u vašem bračnom drugu ono što Krist vidi: dragocjenu i neprocjenjivo vrijednu dušu na putu prema božanskom odredištu.

Sjetite se, molim vas, kako ono što je ovdje predstavljeno jest ideal! Svi mi imamo svoja ograničenja i svaka obitelj naleti na grub put. Isto tako, svaki put kada postanemo svjesni nečeg novog o sebi i svom ”roditeljevanju”, potrebno je neko vrijeme kako bismo promjenu proveli u djelo. Sve je to dio ljudskog stanja! Ali razumijevanje ovih ideala može nam pomoći u ostvarenju osobne cjelovitosti kao i cjelovitosti obitelji uz Božju pomoć. Dovoljno je početi sa sitnim naporima u jednom ili dva područja i položiti svoje napore u molitvi.

Izvor: intentionalcatholicparenting.com

Prijevod: Ivana Moro | Bitno.net