Poniznost podrazumijeva prihvaćanje čitave istine o sebi. To znači priznati svoje jake strane, ali također i svoja ograničenja i svoje slabosti. Poniznost je krepost kojom pobjeđujemo svoju oholost i obrambene mehanizme kako bismo mogli priznati svoje poteškoće i poduzeti nešto u vezi s njima. Poniznost nam također pomaže da pobijedimo sklonost svaljivanja krivnje na druge, posebno na supružnika, za probleme u braku.

Sveti Toma Akvinski rekao je da biti ponizan znači „vidjeti sebe onako kako nas Bog vidi, znati da sve dobro koje imamo primamo od njega kao dar”. Naveo je dva načina na koja osoba može rasti u poniznosti: „Prvo i najvažnije, darom milosti, i na taj način unutarnji čovjek ima prednost pred izvanjskim čovjekom. Drugo, ljudskim naporima, kada čovjek prvo obuzdava izvanjskog čovjeka, a onda uspijeva iščupati i unutarnji korijen.” (Summa theologica I-II, 161,6.)

Želimo li postići neki stvaran napredak, moramo priznati da bez Božje pomoći nemamo nikakvu moć nad sobom, da smo bespomoćni, a to je već samo po sebi čin poniznosti. Poniznost nam također pomaže obuzdavati sklonost da očekujemo savršenstvo od sebe i od drugih, što je zapravo oblik oholosti. Možda će nam u tome pomoći pomisao da postoji samo jedna savršena obitelj, Sveta obitelj. Meditacije nad ovim i sličnim svetopisamskim tekstovima mogu nam pomoći da sa suosjećanjem prihvatimo istinu o sebi, svojim roditeljima i svojim supružnicima:

“Sine moj, budi krotak u poslu svojem, i bit ćeš voljeniji nego onaj koji darove dijeli. Što si veći, to se većma ponizi, da nađeš milost u Gospoda. Jer veliko je milosrđe Božje i poniznima otkriva tajnu svoju. Ne idi za onim što ti je previsoko i ne istražuj ono što je iznad tvojih snaga. Trsi se duhom svojim oko onoga što ti je dano.” (Sir 3,17-19.21-22)

“Objavljeno ti je, čovječe, što je dobro, što Gospodin traži od tebe: samo činiti pravicu, milosrđe ljubiti i smjerno sa svojim Bogom hoditi.” (Mih 6,8)

“Ne sudite da ne budete suđeni! Jer sudom kojim sudite bit ćete suđeni. I mjerom kojom mjerite mjerit će vam se.” (Mt 7,1-2)

Gornji tekst je izvadak iz knjige Richarda P. Fitzgibbonsa “Navike za sretan brak”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.