1. Istinsko je bogatstvo i velika sreća kada muž i žena žive u slozi, sjedinjeni jedno s drugim kao jedno tijelo… Takvi supružnici, makar živjeli u siromaštvu i bili sasvim skromni, mogu biti sretniji od svih, jer se naslađuju istinskom srećom i uvijek žive spokojno. One koji žive u takvoj supružničkoj zajednici ništa ne može previše ražalostiti, niti narušiti njihovu tihu sreću. (Sveti Ivan Zlatousti)

2. Supružništvo i slaboga čini dvostruko jačim. Zajedničke brige supružnika olakšavaju im žalost, zajedničke radosti ushićuju oboje. Jednodušnim supružnicima je i bogatstvo ugodnije, a u neimaštini im je jednodušje ugodnije od bogatstva. Njima supružnički okovi služe kao izvor savršene mudrosti i želja, kao pečat toliko potrebne privrženosti. (Sveti Grgur Nazijanski)

3. Blažen je onaj koji boguugodno odgaja djecu. (Sveti Efrem Sirac)

4. Nebriga o djeci najveći je od svih grijeha i on dovodi do krajnjeg bezbožništva. Dobar odgoj ne sastoji se u dopuštanju porocima da se razviju, kako bi se onda trudili ukloniti ih. Potrebno je učiniti sve kako bi naša narav postala nepristupačnom za poroke. Nećemo se brinuti oko bogatstva koje bi ostavili djeci; poučavat ćemo ih vrlinama i tražiti za njih blagoslov Božji, jer upravo je to najveće, neizrecivo blago i nepropadljivo bogatstvo koje svakim danom donosi sve više darova. (Sveti Ivan Zlatousti)

5. Dok se duša još može oblikovati, dok je meka i nježna toliko da, poput voska, lako prihvaća ono što se u nju utisne, potrebno je neodložno i od samoga početka poticati ju na dobro. Kad se javi  razum i razbor počne djelovati, već će biti položeni osnovni temelji i prenijeti primjeri pobožnosti. Tada će razum nalagati samo ono što je korisno, a navika će olakšati uspjeh. (Sveti Bazilije Veliki)

6. Rađanje nikoga neće učiniti ocem; to može jedino dobra pouka; nošenje u utrobi ne čini majkom, već dobar odgoj. Ako djeca koju si porodio dobiju od tebe potrebne pouke i tvojim trudom budu odgajana u vrlinama, onda će to biti temelj i početak tvoga spasenja. Tako ćeš, osim nagrade za vlastita dobra djela, dobiti i veliku nagradu za njihov odgoj o pouku. (Sveti Ivan Zlatousti)

7. Ako se dobre pouke utiskuju u dušu dok je još nježna, nitko ih neće moći izbrisati kada postanu kao otisci tvrdi, upravo kao vosak. (Sveti Ivan Zlatousti)

Bitno.net