Adventska akcija Depaul Hrvatske “Beskućnik na jednu noć” (29. studenog – 31. prosinca 2020.) sadržajima želi podići svijest javnosti o beskućništvu. Težina beskućništva izražajnija je tijekom zime, a još više u novonastalim uvjetima pandemije. Ovi nesigurni dani uvjerili su nas: beskućništvo se može svakome dogoditi. 

Vas, naše prijatelje i podupiratelje, pozivamo da nam se pridružite i pomognete nam u poslanju cjelovite skrbi za beskućnike. 

Kako to učiniti? 

Prihvatite izazov: jednu noć prespavajte izvan kreveta; potom pozovite 3 prijatelja da prihvate isti izazov i donirajte Depaul Hrvatskoj.  

Krevet našim prijateljima beskućnicima su redovito tvrdi podovi: na stubištima zgrada, u zaklonu ruševnih i napuštenih kuća, na podovima sigurnih mjesta, u  naslonjaču Kuće utočišta, stanova rodbine ili prijatelja, u automobilima… To su i noći probdjevene, prohodane. Hladne su i teške. Nadasve nesigurne. 

Poslanje Depaul Hrvatske je beskućnika zbrinuti. Znamo, mnogo je koraka do ostvarenja tog cilja. I kod osobe koja nam dolazi i u daljnjem razvoju naših usluga. Ali: rastemo. Na dobro onih koji su nam povjereni! 

Sestra Veronika Mila Popić – voditeljica Kuće utočišta i Depaul Hrvatska/Foto: Marin Škarica

Kako se uključiti u akciju? 

  1. Od 29. studenog do 31. prosinca 2020. prespavajte u svojoj kući, stanu ili sobi izvan svog kreveta jednu noć. Na kauču, podu, šatoru, zaklonu, ispod stubišta ili stola…  
  2. Podijelite fotografiju i svoje iskustvo na svom Fb/Instagram profilu uz oznaku #beskućniknajednunoć i pozovite tri prijatelja da prihvate taj isti izazov. 
  3. Donirajte beskućnicima – korisnicima Depaul Hrvatske koristeći barkod ili uplatom na račun humanitarne akcije (IBAN: HR1524020061500090305) 

✴ 5 kn – omogućuje 1 osobi 1 tuširanje ili pranje rublja 

✴ 10 kn – omogućuje 1 obrok dnevno za 1 osobu 

✴ 20 kn – omogućuje 3 obroka dnevno za 1 osobu 

✴ 50 kn – troškovi su dnevnog korištenja usluga centra za 1 osobu

✴ 100 kn – omogućuje usluge higijene za 1 osobu mjesečno 

✴ 200 kn – troškovi su mjesečnog korištenja usluga centra za 1 osobu

✴ 700 kn – troškovi su dnevne usluge prehrane za 70 osoba

Sudjelujte u događajima tijekom akcije! 

Adventski vikendi s Depaul Hrvatskom:

“Moli i radi – meditiraj i volontiraj” 

Tijekom tri adventska vikenda u prosincu zainteresiranima nudimo sudjelovanje u sadržajima povezanim s našim djelovanjem, ali i onim sadržajima u kojima je izvor i snagu djelovanja, a to je molitva, meditacija, razmatranje, sabranost. 

Sadržaji tijekom ta tri vikenda različiti su, a vezani su uz tri temeljna programa Depaul Hrvatske:  

  1. vikend – program “Kuća utočišta”: Cjelovito pomoći čovjeku. Cjelovito sebe razvijati. (4. – 6. prosinca)  
  2. vikend – program “Be-vrt”: Radna aktivacija i kreativnost. Kreativnost u molitvi. (11. – 13. prosinca) 
  3. vikend – program “Depaul na ulicama”: Potražimo naše beskućnike! Bog koji mene nalazi, nikad ne napušta. (18. – 20. prosinca) 

Jedna noć pod zvijezdama 2

Središnji događaj adventske akcije Depaul Hrvatske održat će se 5. prosinca pod nazivom “Jedna noć pod zvijezdama 2”. I ove godine, kao i prošle, bit ćemo solidarni s našim prijateljima beskućnicima i prespavati jednu noć pod otvorenim nebom u dvorištu dnevnog centra Kuća utočišta i na drugim lokacijama. Program uživo bit će omogućen iz Kuće utočišta tijekom te večeri. 

‘Jedna noć pod zvijezdama’ – spavanje na ulicama Rijeke/Foto: privatni arhiv

Za sudjelovanje u adventskim vikendima i “Jednoj noći pod zvijezdama”, zbog ograničenog broja sudionika – a u skladu s epidemiološkim mjerama – potrebno je prijaviti se putem obrasca na s ljedećoj poveznici: https://forms.gle/UQQ1zrqrUFtR7f2e9  

KONTAKT:
Depaul Hrvatska, Ulica dr. Frana Kresnika 15, 51 000 Rijeka
t: 051 672 933
e: depaulhrvatska@gmail.com
Fb: Depaul Hrvatska
Tw: @Depaul Hrvatska