U vremenu božićnih blagdana, kada su po uzoru na slavljenika, malog Božića, svi okrenuti na dobro, sebedarje, drugog prije sebe, Laudato TV predstavlja film o prvoj američkoj svetici koja je cijeli život posvetila najsiromašnijima, zatvorenicima i migrantima i usprkos svim društvenim zakonima odlučila slijediti Božji poziv

Majka Franciska Cabrini, utemeljiteljica je Misionarki Presvetog Srca Isusova, a želja joj je bila poput svetog Franje Ksaverskog biti navjestiteljica Radosne vijesti u najudaljenijim krajevima svijeta. Željela je djelovati kao misionarka u Kini, ali na prijedlog pape Leona XIII. otišla je u Sjedinjene Američke Države s još nekoliko sestara.

Želju da osnuje sirotište, školu i bolnicu počela je ostvarivati u malenom stanu, punom štakora i prenapučenom Talijanima koji su u stranoj zemlji živjeli kao najsiromašniji stalež. Osim što su živjeli u lošim uvjetima izgubili su i vjeru jer nije bilo predstavnika klera ili vjernika koji su pričali talijanski kako bi im pomogli.

Ona je bila prva koja je utemeljila skupinu redovnica koje su bile neovisne, kaže redateljica filma. “Žene u to vrijeme u Italiji nisu imale nikakvu slobodu. Nisu smjele raditi, potpisivati ugovore, posjedovati imovinu. Ona je radila sve to. Putovala je sama, kupovala je kuće i bolnice. Bila je dobro povezana s Papom, mnogim kardinalima i biskupima, ali nikada nije ovisila o njima”, kaže Guerrieri.

Majka Cabrini bila je inspirirana Božjom ljubavlju za braću i sestre u potrebi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost. Uvijek je nastojala poštivati dostojanstvo svake osobe, bez obzira na to koliko su se ljudi loše odnosili prema njoj ili njezinim redovnicama.

Film će biti prikazan danas (u srijedu 26. prosinca) u 21:15.

Laudato TV | Bitno.net