U svojim nastojanjima da živimo kršćanskim životom ponekad pobrkamo prioritete. To se događa na mnogo načina, ali može se sažeti ovako: ja prvi, pa onda Bog. Čak i naši napori da živimo svetim životom znaju biti pomiješani s takvom zbunjenošću. To se vidi kada počnemo omalovažavati sami sebe govoreći: „Ja nisam ona tipična ‘osoba koja je svakoga dana u crkvi’”, „Ja nisam dobar nizašto”, „Nikada neću moći živjeti kršćanskim životom, to je za mene preteško…”, „Toliko se trudim, ali vidite, imao sam stvarno teško djetinjstvo, i mislim da moram biti realističan u vezi s time što ja mogu, ‘rutina svetosti’ nije za mene…” Što nije u redu s time? Nije u redu činjenica da svoj kršćanski život pokušavamo utemeljiti na vlastitim mogućnostima, svojim vlastitim željama i perspektivama. Budimo iskreni, ako ga temeljimo na takvim razmišljanjima, onda ste u pravu – svetost je doista nedostižna.

Prvo Bog, a onda ja

Pokušajmo obnoviti ispravan poredak stvari: prvo Bog, a onda ja. Što je temelj mojega kršćanskoga života? Božji poziv. Što slijedi? Moj odgovor – ali taj odgovor nije nešto jednostrano. On je duboko sjedinjen s Božjim pozivom! Gdje pronalazim svoju snagu? Prije svega u njemu! Zato, dok promatramo bojno polje svojega života, sigurno ćemo naći mnogo prepreka. Ali, jesmo li toliko glupi da ćemo pretpostaviti da ih Bog ne vidi? A On ipak uporno poziva.

To je nešto kao onda kada kao dijete prvi put skočite u bazen. Mama ili tata su tamo, čekaju, pozivaju te da skočiš, spremni su uhvatiti te, spremni su poduprijeti te, poučiti te… A ipak, kako je teško pouzdati se! Pa ja ne znam plivati! Premali sam! A onda – skočite! Neko vrijeme pljuskate po vodi, vrištite, čekate da vam voda iz usta poteče u pluća. Sve to traje dok ne shvatite da je tamo vani ruka koja vas podupire, zvuk radosnoga smijeha u zraku, i glas koji vam čestita na vašemu pouzdanju i hrabrosti.

Bog osposobljuje pozvane

Stranica Igniter Media nudi jedan video pod naslovom „Hod nedovoljno sposobnih” koji pokušava dati odgovor na misao: „Bog me ne može upotrijebiti, ili me ne bi trebao upotrijebiti.” To je pomisao koja nam je svima vjerojatno nekada pala na pamet, no proučavanje Biblije pokazuje nam da je mnoge ljude s raznim manama Bog upotrijebio na moćne načine. Koja je tvoja isprika?

Mislite da vas Bog ne može upotrijebiti? 

Mislite da On upotrebljava samo savršeno sposobne ljude?

Pogledajte bolje.

Mojsije nije bio veliki govornik. Jona je pobjegao od Boga.

Jakov je bio lažljivac. Noa se napio.

Rahaba je bila prostitutka. David je imao izvanbračnu vezu.

Jeremija je bio u depresiji – i to često.

Salomon je bio bogat mudrošću, ali životni su mu odabiri bili loši.

Ivan Krstitelj je bio jednostavno siromašan.

Timotej je bio premlad, a Abraham prestar.

Lazar je bio mrtav.

Sara je bila neplodna.

Noemi je bila udovica.

Gideon i Toma bili su sumnjičavi, a i Sara također.

Petar se nije znao kontrolirati.

Jakov i Ivan mislili su da su krjeposniji od svih drugih.

Pavao je imao žestoku narav, kao i Petar i Mojsije, ali i mnogo drugih ljudi.

Božja vojska nije savršena, nikad nije ni bila.

To je hod nedovoljno sposobnih. 

Stanite u red.

Izvor: Catholic-Link

Prevela: Ana Naletilić | Bitno.net