MOLITVENA NAKANA PAPE FRANJE ZA PROSINAC

[VIDEO] Sveti Otac pozvao na molitvu za prestanak ropstva djece-vojnika

Od samoga početka svojega papinstva, papa Franjo je više puta snažno upozoravao – u svojim govorima, propovijedima i porukama – na tu zastranjujuću pojavu djece svedene na ropstvo kako bi se borili u ratovima koje vode odrasli.

papina molitvena nakana za prosinac djeca-vojnici

Foto: screenshot

“U ovom se svijetu, koji je razvio najsofisticiranije tehnologije, prodaje oružje koje završava u rukama djece-vojnika”, upozorio je papa Franjo u videoporuci u kojoj je objavio molitvenu nakanu za mjesec prosinac. Papa je ponovno istaknuo da treba učiniti sve moguće kako bi se poštovalo dostojanstvo djece, i kako bi se prekinuo taj oblik ropstva. Potom se obratio svim ljudima dobre volje. “Tkogod ti bio”, rekao je Papa u videoporuci, “ako si dirnut kao ja, molim te da se pridružiš ovoj molitvenoj nakani: Da se na svim krajevima svijeta ukloni to zlo djece-vojnika”.

Od samoga početka svojega papinstva, papa Franjo je više puta snažno upozoravao – u svojim govorima, propovijedima i porukama – na tu zastranjujuću pojavu djece svedene na ropstvo kako bi se borili u ratovima koje vode odrasli. U blagoslovu Urbi et Orbi – Gradu i svijetu, za Božić 2014. godine, govorio je o djeci žrtvama „novih Heroda“. I na Božić prošle godine, ponovno je upozorio na taj veliki problem, te izrazio svoju blizinu svoj djeci-vojnicima.

Posebno je dirljiv bio susret pape Franje s mladima u Ugandi, tijekom njegova apostolskoga pohoda toj zemlji u studenom 2015. godine. Papa se ganuo slušajući svjedočanstvo jednoga dječaka koji je bio primoran postati dijete-vojnik. Njemu, i svim mladim žrtvama toga strašnoga zla, Papa je uputio riječi blizine i ohrabrenja, pozivajući ih da mržnju svladaju ljubavlju, uvjereni da je – kako je tada rekao papa Franjo – Bog jači od svake kampanje vojačenja.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Radio Vatikan | Bitno.net


Podržite naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Saznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 2. prosinca 2016.

Možda vam se svidi