Neugodna peludna groznica ili hunjavica (rhinitis allergica pollinosa) uvjetovana je godišnjim dobom, dok cvatu određene biljke. Sluznice dišnih organa i očiju preosjetljive su na pelud cvjetova i raznih trava, osobito ambrozije. Kada se pojavi pelud u zraku, oči izgledaju otečeno i suze, mokra hunjavica curi iz nosa, začepljenost sinusa uzrokuje bol u glavi itd. U biti je to posljedica krive regulacije otpornosti organizma, imunost prejako reagira na tvari koje su inače neopasne. Često se pojavljuje u mladoj dobi i tijekom godina se sve više smanjuje, ali je nemoguće predvidjeti koji će tijek slijediti.

Uz liječnički savjet preporučujem sljedeće.

Terapija svojom krvnom otopinom. Može se primijeniti postupak kakav je opisan kod neurodermatitisa (str. 43-45).

Terapija vlastitom krvlju. Kod peludne hunjavice iznimno je djelotvorna terapija vlastitom krvlju. Uzme se određena količina krvi iz vena koja se posebnim aparatima obradi dodavanjem svježega kisika i ponovno vrati u krv. No, to smije obaviti samo liječnik koji je za to osposobljen, inače može doći do neželjenih posljedica. Ta terapija pomaže kod mnogih bolesti, ali se za svaku bolest provodi poseban postupak.

Čajna mješavina AK. U šalicu vrele vode stavite malu žlicu mješavine od 20 g očanice (Euphrasia rostkoviana), 20 g korijena broske (Peucedani ostruthii radix), 20 g miloduha (sipanta, izopa, Hyssopus officinalis), 20 g estragona (Artemisia dracunculus) i 20 g dobričice (Glechoma hederacea), ostavite poklopljeno pet minuta, procijedite i popijte zaslađeno medom. Čaj uzimajte poslije doručka, ručka i večere, topao i na gutljaje. S kurom počnite tri tjedna prije pojave peluda i pijte čaj dok ne potrošite mješavinu. Nakon tri tjedna, prema potrebi nastavite uzimati neki drugi od navedenih pripravaka.

Vino od broskina korijena (Peucedani ostruthii radix). U litru kvalitetnoga domaćeg crnog vina stavite 30 g korijena broske, zakuhajte, a čim provri skinite s vatre, ostavite dva sata poklopljeno, procijedite i ulijte u tamnu bocu. Najbolje je da dnevnu dozu otpijate svaki sat po jedan mali gutljaj. Na dan se pije najviše 2 decilitra i tako svaki dan dok se ne popije boca, a to je po prilici pet dana. Nakon stanke od tjedan dana ponovite kuru. Za svaki ciklus kuhajte novu brosku s vinom tako da uvijek imate svježi pripravak. Kad se pije ovo vino, onda se ne pije nikakav čaj, ali zato treba unijeti u organizam najmanje litru i pol vode.

Saće s medom. Mjesec dan prije pojave peluda ili peludne hunjavice jedanput na dan uzmite veći zalogaj pčelinjega saća s medom, žvačite 20 minuta pa ispljunite ostatak voska (nemojte ga progutati!). Istodobno triput dnevno svaki dan dodajte jelima po veliku žlicu kukuruznoga ulja. To ponavljajte sve dok se u okolišu ne pojavi pelud. Vrlo je važno da med, saće s medom, budu iz okoliša gdje živite, a ne iz nekoga drugog kraja.

Maslačak (Taraxacum officinale), kamilica (Chamomilla recutita) i lipa (Tilia spp.). Kako biste spriječili nastanak peludne hunjavice, najmanje tri tjedna prije pojave peluda svako jutro popijte šalicu čaja od maslačkovih listova, zaslađena medom, a navečer topao i na gutljaje. Najbolje bi bilo ujutro popiti šalicu čaja od maslačkovih listova, zaslađena medom, a navečer naizmjenično, jednu večer čaj od kamilice, a drugu od lipinih cvjetova. Čaj pijte sve dok u okolišu ima peludi. Istodobno nekoliko puta na dan ispirite nos mješavinom tople vode i svježega limunova soka. Poslije ispiranja nos namažite hladnoprešanim maslinovim uljem i nekoliko kapi ušmrčite u obje nosnice.

Prehrana. Preporučuje se prehrana s puno svježega voća i povrća, puno vitamina A, B i C, papaja, mango, avokado i jabuka. Neka se jelu, kao što je navedeno, za ručak i večeru doda po jedna velika žlica kukuruznoga ulja.

Gornji tekst je izvadak iz knjige fra Jure Marčinkovića “Ljekaruša”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net