U Hildegarde se na mnogim mjestima govori o vrijednosti začina za zdravlje. Pritom se ne radi samo o poboljšanju okusa, već prije svega o nekoj vrsti funkcije odstranjenja otrova, neutralizacije brojnih štetnih tvari koje mogu biti sadržane i u čistoj, prirodnoj živežnoj namirnici. Priroda nije naime uvijek sklona čovječanstvu koje je svojom krivnjom poremetilo onaj red koji je zamislio Bog. Kao što mnoge stvari postaju tek kuhanjem jestivima odnosno ukusnima, tako djeluju i začini.

Među stranim začinima pripada sigurno prva nagrada muškatnom oraščiću:

“Ako čovjek jede muškatni oraščić, raširit (otvorit) će mu se srce i pročistiti osjetilni aparat i dati dobra sposobnost shvaćanja” (PL 1139 B).

Nema govora ni o kakvim štetnostima. Ipak će se njegova primjena držati u razumnim granicama. Želi li se on jesti u većoj količini, tada se mogu načiniti prethodno spomenuti keksi za živce čiji je glavni učinkoviti sastojak upravo muškatni oraščić.

U Hildegarde se ti važni začini nalaze odmah iza isto važnih žitarica.

Klinčići (začinski) se u Hildegarde ne spominju kao začin, ali zato kao ljekovito sredstvo: Pri zujanju u ušima i glavobolji (visoki krvni tlak?) smije se obilno jesti, to znači više puta na dan. To isto trebalo bi zaustaviti i početnu vodenu bolest, te spriječiti da se razviju ulozi (pravi ulozi nožnoga palca, podagra).

Sve se to postiže samo jedenjem i žvakanjem klinčića. Hildegardina knjiga poznaje osim toga mješavinu klinčića s muškatnim oraščićem i cimetom u poznatim Hildegardinim keksima za živce.

Među začine se po svoj prilici ubraja i galgantov korijen koji se u Hildegarde mnogo upotrebljava kao ljekovito sredstvo. Hildegarda ni tu izričito ne spominje njegovo djelovanje kao začina, ali će se Hildegardini prijatelji sjetiti zgodna članka u časopisu Hildegard-Kurier po kome se građevinskim radnicima stavljalo u hranu nešto galganta, tako da su se poslije jela primili posla s dvostrukom marljivošću.

Hildegarda piše:

“Galgant je posve topao i u sebi nema ništa hladnoga i pun je snage” (PL 1134 A).

Cimet

“Ima veliku snagu… Tko ga često jede, tome će smanjiti loše sokove i dati mu dobre sokove” (PL 1139 A).

O uporabi cimeta ne trebam mnogo govoriti. Tko ne poznaje kašu od krupice s mlijekom na koju se stavi malo maslaca, šećer i cimet? Ili kuhano vino, kekse s cimetom, medenjake? U svakoj knjizi kuharskih recepata može se naći niz recepata s cimetom.

Gornji tekst izvadak je iz knjige “Čudo Hildegardine medicine” Gottfrieda Hertzke i Wigharda Strehlowa u izdanju UPT-a. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal Bitno.net.