Donosimo vam jako dobar članak profesionalnog ”lifehackera” Marka Chernoffa u kojem nam pomaže suočiti se s nizom laži koje su potencijalno opasne.

istinska sreća, osjećati se dobro

Foto: www.unsplash.com

U životu smo svaki dan napadnuti mišljenjima o tome što je navodno dobro a što pogrešno, i stoga smo automatski počeli prihvaćati kao istinito ono što nam se stalno ponavlja. Ponekad može biti teško osloboditi se pogrešnih ideja koje su nam date kao istinite, čak i u razmaku od nekoliko godina.

Donosimo vam jako dobar članak profesionalnog ”lifehackera” Marka Chernoffa u kojem nam pomaže suočiti se s nizom laži koje su potencijalno opasne.

1. Biti sam znači biti usamljen/a

”Single” ne znači nužno biti sam/a, i ”veza” ne znači uvijek sreću. Biti sam nikad neće moći izazvati samoću kao jedna loša veza. Ako misliš da život s tvojim partnerom neće donijeti ništa dobro, bilo bi bolje napraviti pauzu i provesti vrijeme s najvažnijom osobom u tvom životu: sobom samim. Prvo pronađi sebe. Cijeni svoju vrijednost. Idući put kad budeš u vezi koja doživljava brodolom, bit ćeš spreman/a plivati i spasiti se.

2. Sreća dolazi kad se dobije sve što se želi

Biti sretan ne znači više ništa ne željeti, nego znači biti zahvalan na onome što imaš i strpljiv za ono što tek treba doći. Ponekad smo toliko zaokupljeni željom da ostvarimo nešto veliko da više ne primjećujemo male stvari koje život čine čudesnim. Stoga, cijeni danas sve što ima vrijednost. Vjeruj mi, vrijedi. Ovo što sad živiš bit će ”dobra stara vremena” za kojima ćeš osjećati nostalgiju u budućim godinama.

3. Bol je nešto što se može vidjeti

Nikada ne podcjenjuj bol neke osobe, jer svatko se bori, svatko ima rane i svatko je iskusio strah. Neke osobe bolje skrivaju bol u odnosu na druge. Ne znaš što se događa iza zatvorenih vrata nečije duše. Suditi po izgledu nepotreban je gubitak vremena i energije. Ako imaš vremena suditi i kuditi druge, vjerojatno imaš previše slobodnog vremena. Pokreni se i bavi se nečim značajnijim.

4. Treba živjeti na samo jedan određen način

U konačnici, samo nas naše misli povrjeđuju. Zamijetiti ono što radimo i tretirati to s iskrenošću može dovesti do iscjeljenja. Uvijek smo slobodni izabrati kako želimo odgovarati na ono što nam život daje. Dovoljno je zaboraviti svoju viziju kakav bi život trebao biti i zagrliti stvarni život koji pokušava naći put u tvojoj svijesti. Promijeni ono što se da promijeniti, promijeni svoje misli o onome što se ne može promijeniti i idi dalje u miru.

5. Trebaš biti kao drugi

Kad se prestaneš uspoređivati s drugim verzijama sebe, realnim ili imaginarnim, i kad se prestaneš uspoređivati s drugim osobama, realnim ili imaginarnim, tada ćeš iskusiti pravi, a ne imaginarni mir.

6. Samo nekolicina privilegiranih imaju sposobnost živjeti ”dobar” život

Kad bi se svako jutro probudio i rekao: “Da, danas će biti dobar dan”, i svakog popodneva našao razlog da kažeš: “Da, danas je dobar dan”, i svaku večer našao razlog da kažeš: “Da, danas je bio dobar dan”… tada ćeš jednoga dana pogledati unatrag, nasmijati se i reći: “Da, živio sam jedan dobar život.”

7. Teška razdoblja su nepotrebna

Ponekad stvari moraju ići loše prije nego krenu nabolje. Ponekad moraš hodati uz pogrešne osobe da bi upoznao one prave. Ponekad se moraš osjećati slabim da bi znao što znači osjećati se jakim. Ponekad moraš slušati svoju dušu da se ne raspeš u komade. Ponekad imaš potrebu za puno ljudi koji ti se sviđaju prije nego što pronađeš osobu s kojom bi želio provesti cijeli život. Ponekad je potrebno prihvatiti bilo dobro ili loše, znajući da sve može biti dragocjeno iskustvo da se nauči nešto novo.

8. Biti jak znači ne osjećati bol

U stvarnosti su najjače osobe one koje osjećaju bol, prihvaćaju je, uče od nje i uspijevaju je nadići. Treba imati hrabrosti uzeti pauzu, pustiti suzu i onda se vratiti u ring, boriti se kao da se nikad prije nisi borio.

9. Normalno je pretvarati se

Kušaj ljubav prije no što kažeš ”volim te”. Budi zaista zahvalan prije nego što kažeš ”hvala”. Iskusi grižnju savjesti prije no što kažeš ”žao mi je”. Zaboravi prošlost prije no što kažeš ”opraštam ti”. Kad osjetiš nešto prije nego to kažeš, trebat će ti manje riječi i ići ćeš pravo u srce osobe kojoj se obraćaš.

10. Sanjati je gubitak vremena

Najveći darovi su oni nevidljivi očima, ali koji se duboko osjećaju srcem. Ono što uspijevamo vidjeti samo je mali dio onoga što je moguće. Maštom uspijevamo vidjeti dalje od obzora, ugrabiti ono što je ispod površine, vidjeti ono što je bitno, nevidljivo očima. Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno, zato treba sanjati.

Izvor: Aleteia.org

Prijevod: Monika Zovko | Bitno.net