Fest

Dodjelom nagrada završen je 3. festival vjerskog filma u Rijeci. Dokumentarni film “Međugorje-evo ti majke” redateljice Ljiljane Bunjevac-Filipović u produkciji HRT-a pobjednik je 3. festivala hrvatskih vjerskih filmova Trsat.

Predsjednik festivalskog žirija Srđan Segarić ocijenio je da se tu radi o pravom dokumentarcu vjerske tematike u kojem se paralelno miješaju povijesne činjenice vezane za fenomen ukazanja i samog Međugorja s dojmljivim iskazima aktera čudesnih i dramatičnih događanja.

Film “Dubrovački prorok-Josip Ruđer Bošković” ovjenčan je nagradama za najbolju režiju Nani Šojlev i najbolju glazbu Mari Marketu. Jakov Sedlar nagrađen je za najbolji scenarij za film “Nije moja duša prazna” koja govori o problemu hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a i karizmi velečasnog Zlatka Sudca.

Već drugu godinu za redom za svoj snimateljski posao nagrađen je Branko Cahun za film “Mrtva noć” Branka Ištvančića.

Za najbolju montažu nagrađen je Sanjin Stanić za kratki igrani film “Uskršnja jaja” Slobodana Karajlovića.

Dobrom odazivu publike pogodovala je odluka da se projekcije filmove održavaju na otvorenom pokraj Svetišta Majke Božje Trsatske. Organizatori su istaknuli kako ovaj festival financiraju jedino Franjevački samostan Trsat i HAVC, te im stoga predstoji mukotrpni rad za stvaranjem idućeg festivala, a na tragu potrebe za novom evangelizacijom. (Laudato/bitno.net)