Misija_De Niro

Film “Misija” Rolanda Joffea iz 1986. danas već uživa kultni status. Svojedobni dobitnik Zlatne palme na festivalu u Cannesu progovara o temi isusovačkih redukcija u Južnoj Americi, misionarskih naselja u kojem je u 17. i 18. stoljeću živjelo domorodačko stanovništvo, a koje su vodili pripadnici isusovačkog reda.

Film, koji je proglašen jednim od najvažnijih filmova religijske tematike u povijesti (Joffe je inače i autor filma There be dragons u kojem je jedan od glavnih likova sv. Josemaria Escriva), priča i jednu osobnu priču – onu plaćenika i lovca na robove Rodriga Mendeza, kojeg igra čuveni Robert de Niro. Tako u “Misiji” možemo vidjeti i jednu scenu koju je nedavno objavio američki blog The Catholic Gentleman, a koja, kako su napisali na blogu, dobro ilustrira radost pokajanja koja se može osjetiti u sakramentu ispovijedi. Slažemo se s njima i zato prenosimo tu scenu.

Priča je sljedeća: Mendez je arogantni nasilnik koji živi od prodaje ljudi, a život mu se mijenja kada u napadu bijesa ubije svog mlađeg brata, zbog žene. Potpuno slomljenog i uništenog, u zatvoru ga posjećuje isusovac pater Gabriel (izvrsni Jeremy Irons). Ispovijeda ga, a potom ga nagovara da za pokoru krene s njim u daleku misiju u džungli, kod Guarano Indijanaca. Mendez pristaje, pri čemu sa sobom simbolično, ali i doslovno vuče teret svojih grijehova – teško oružje i opremu koju je koristio kao plaćenik, spremljene u mreži (sjajna simbolička slika).

Nakon napornog i opasnog putovanja u srce džungle redovnici i Mendez dolaze Guarano Indijancima. Susret Indijanaca i njihova bivšeg krvnika koji ih je prodavao u roblje postaje napet, jer nije jasno kako će Guarano domoroci reagirati na plaćenika.

Što se dalje dogodilo, pogledajte u ovom video isječku, uz napomenu kako je doista riječ o sceni koja duboko ulazi u otajstvo ljepote primanja oprosta od Boga, a potom i od ljudi.

Goran Andrijanić | Bitno.net