Verbum

“Antikrist” naslov je knjige Friedricha Oberkoflera, koju je objavila nakladna kuća Verbum, a predstavljena je u utorak 19. lipnja na konferenciji za novinare u prostorijama Verbuma u Splitu. Knjigu su predstavili glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum mr. sc. Petar Balta i Miro Radalj.

Dovoljan je letimičan pogled u povijest i stvarnost oko nas da se uvjerimo: zlo živi i aktivno je. A ipak: Zli ne smije postojati. Duhovno biće đavao, nekadašnji Božji anđeo, pridijeljeno je mitologiji. Zlo u svijetu i u čovjeku tumači se kao čisto ljudska stvarnost, kao psihološki, psihopatski, društveni ili kulturalni fenomen. Od kada je teolog Herbert Haag svojom knjižicom Oproštaj od đavla crkveni nauk o paklu i Sotoni “raskrinkao” kao priču za malu djecu, ismijava se svakoga tko se drži vjerske istine o postojanju Zloga. Može biti da se ljudi rastaju od đavla. Nažalost, đavao se nije rastao od nas.

Kako uistinu stojimo s paklom i đavlom? Služi li vjera Crkve u postojanje đavla samo kao sredstvo zastrašivanja njezinih “ovčica”? Je li pakao prazan jer su svi đavli ovdje? Tko je ili što je “Antikrist”? Osoba? Je li Sotona njegov pokrovitelj? Koje je vrijeme pojavka Antikrista i kako će izgledati njegova vladavina? Što je s progonstvom Crkve, spasenjem onih koji su ostali vjerni ponovnomu Kristovu dolasku? A što je sa “Zvijeri” iz Otkrivenja, koja uzlazi iz mora, opremljena s deset rogova i sedam glava? Je li sve to naivno brbljanje?

Teolog dr. Friedrich Oberkofler napisao je knjigu koja je bila prijeko potrebna. Njezin uspjeh kod čitatelja proizišao je iz toga što on sva ova goruća pitanja ne predstavlja kao senzacionalne teme niti ih analizira u zamršenoj teološkoj raspravi, nego ih obrađuje na jasan, argumentiran i svakome razumljiv način. (ika/bitno.net)