Istraživanje koje po narudžbi Sisačke biskupije i uz suradnju s Uredom za kulturu Biskupije izvodi Gradski muzej Sisak, otkrilo je monumentalnu jednobrodnu gotičku crkvu s oblom apsidom i pojačanim kontraforima iz predturskog vremena.

Da se radi o ozbiljnom otkriću govore i brojke. Tako veličina temelja pokazuje da je crkva bila dužine 28 metara, širina broda 14 metara, a najširi dio koji uključuje sakristiju i zvonik 19 metara. Nalazi su pokazali i više faza izgradnje, pa je tako na jednom od slojeva vidljiva i paljevina nastala spaljivanjem ove crkve 1943. godine. Veličina ovog kamenog zdanja svjedoči o važnosti samoga Zrina u srednjovjekovnoj povijesti Hrvatske, a gradnjom nove crkve Sisačka biskupija odlučila je ponovo vratiti sakralni identitet i važnost ovom povijesnom hrvatskom mjestu i župi Zrin.

Otkriveni ostaci bit će prezentirani i vidljivi svim hodočasnicima koji će 15. rujna doći u Zrin obilježiti 70. obljetnicu stradanja stanovnika Zrina i 505. obljetnicu rođenja Nikole Šubića Zrinskog.  (ika/bitno.net)