Verbum

Post je, uz molitvu i djela milosrđa, jedan od triju stupova kršćanske pobožnosti, te kao takav ima nezamjenjivu ulogu u duhovnom životu. Na žalost, danas se ili prikazuje potpuno negativno ili se obezvrjeđuje svođenjem na običnu dijetu i puko sredstvo očuvanja tjelesnoga zdravlja. Charles M. Murphy u knjizi “Duhovnost posta”, iznova otkriva duboki smisao i blagotvornost drevne duhovne prakse posta, stavljajući tako pred čitatelja riznicu istinske mudrosti. Crpeći svoje uvide iz djela ključnih kršćanskih pisaca – od Augustina do suvremenih duhovnih autora – Murphy u ovoj knjizi upućuje čitatelja kako kroz post izgraditi dublji odnos sa Stvoriteljem, te sklad duha i tijela.

“Duhovnost posta” na vrlo prikladan način suvremenom čitatelju približava ovo nenadomjestivo sredstvo duhovnoga rasta, u skladu sa željom pape Benedikta XVI., koji je istaknuo da se vrijednost i značenje posta treba “iznova otkriti i potaknuti u našem vremenu”.

Mons. Charles M. Murphy bivši je dekan i rektor Papinskoga sjevernoameričkog zavoda u Vatikanu i sadašnji pročelnik Službe stalnoga đakonata za biskupiju Portland, Maine.
Autor je nekoliko znanstvenih članaka i knjiga, uključujući i vrlo poznatu knjigu Pripadati Bogu. Bio je član uredničke skupine koja je pod vodstvom kardinala Ratzingera (sadašnjega pape Benedikta XVI.) radila na izradi Katekizma Katoličke Crkve.

O knjizi možete više saznati ovdje, a možete je i prelistati.

Bitno.net