Paulo Coelho je, u životu, boravio u ludnici, napisao nekoliko hit pjesama i postao pisac svjetskih bestselera kao što je “Alkemičar”.

To je, ipak, samo djelić činjenica koje se znaju o životu popularnog pisca, kaže njegov biograf Fernando Morais.

Knjiga “O Mago”, nova Coelhova biografija, otkriva divlju i ponekad mračnu stranu brazilskog pisca.

“Tu ima svega. Nasilja, seksa, religije, rock ‘n rolla, satanizma. A sve se završava iskupljenjem, zato što se njegov san da postane slavni pisac, ostvaruje”, rekao je Morais na konferenciji za novinare u Sao Paolu.

Biografija sadrži “šokantne” ispovijesti koje je Morais, kako je objasnio, otkrio u oko 200 dnevnika i na 100 traka koje je 60-godišnji pisac godinama skrivao u škrinji. Knjiga od 632 strane objavljena je ove nedelje u Brazilu i već prvog dana je prodana u više od 10.000 primjeraka. Izdavačka kuća “Planeta” planira “O Mago” objaviti u još 40 zemalja.

“Paolo je doživio toliko ludačkih iskustava da čovjek prosto ne može vjerovati”, naveo je Morais. “Osjećao sam se kao Indiana Jones kad sam otvorio škrinju”.

Coelho je želio da sanduk sa dnevnicima bude spaljen kad umre, kako bi tajne odnio u grob. Pisac se, međutim, predomislio i rekao biografu da bi u dnevnicima mogao pronaći ključ za otkrivanje imena nepoznatog muškarca koji ga je mučio tijekom diktature u Brazilu, od 1964. do 1985.

Morais je obavio zadatak, pa je Coelho sada podijelio svoje tajne s biografom i cijelim svijetom. Zahvaljujućima spisima iz škrinje, knjiga je puna detalja o paktu koji je Coelho sklopio sa đavlom – a koji je poslije raskinuo – i o njegovom seksualnom životu, uključujući i tri homoseksualne veze.

Morais je kazao i da su Coelhova seksualna iskustva toliko šokantna da nije bio siguran da li da ih objavi. U jednom od dnevnika, Coelho opisuje seksualni odnos s maloljetnicom, pred očima njenog rođaka paraplegičara.

Coelha je, kao tinejdžera, otac smjestio u psihijatrijsku instituciju u Rio de Janeiru. Poslije terapije koja se sastojala od sedativa i elektrošokova, mladić je pobjegao u državu Baiu, na sjeveroistoku Brazila, gdje je upoznao glazbenika Raula Seixasa. Njih dvojica su napisali više pjesama koje su postale hitovi i eksperimentirali sa drogom.

“On, međutim, nije želio biti pisac tekstova za pjesme, ni novinar, ni ništa slično. Imao je samo jedan san: da postane slavni književnik”, ispričao je Morais.

U biografiji je detaljno opisano kako je Coelho, u periodu kad je bio pod utjecajem satanizma 1970-ih i kad je prakticirao i žrtvovanje životinja, sklopio pakt sa đavlom kako bi postao veliki pisac.

Nekada razuzdani Coelho, koji je danas Glasnik mira Ujedinjenih naroda, jedan od pisaca čije se knjige najviše prodaju u svijetu.

Preuzeto s www.ezadar.hr