SLIKA OD 6 MILIJUNA EURA

Kako je u kuhinji jedne bakice otkriveno renesansno blago koje je umalo završilo u smeću

 U jednom je trenutku bakica ipak pomislila da se možda radi o vrjednijem umjetničkom djelu, pa ju je odnijela na procjenu…

Foto: YouTube /screenshot

Starica u 90-im godinama života, koja je htjela ostati anonimna, u svojoj kuhinji je godinama držala sliku “Ruganje Kristu” slavnog talijanskog slikara Cennija di Pepa koji je bio poznat kao Cimabue. Ta je slika nastala u 13. stoljeću, a njezina vrijednost je procijenjena između 4 i 6 milijuna eura, donosi Aleteia.

U cijeloj priči je zanimljivo da je starica zbog selidbe sliku umalo bacila. Međutim, u jednom trenutku je ipak pomislila da se možda radi o vrjednijem umjetničkom djelu, pa ju je odnijela na procjenu. Philomène Wolf iz lokalne aukcijske kuće je izjavila kako je u slici istoga trenutka prepoznala iznimnu vrijednost.

Cimabue je bio utjecajan umjetnik u renesansnoj Italiji i smatra se učiteljem čuvenog Giotta. U ono vrijeme bio je najveći slikar oltarnih slika. Wolf je objasnila kako je u početku smatrala da će djelo biti procijenjeno na nekoliko stotina tisuća eura, ali nakon što su ga stručnjaci iz Pariza pregledali procijenili su ga na nekoliko milijuna eura. Ubrzo je potvrđeno da se radi o djelu Cimabuea. Slika će 27. listopada završiti na aukciji u francuskom gradu Senlisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rašeljka Zemunović | Bitno.net


Objavljeno: 27. rujna 2019.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi