Sprejevi za grafite, majica s kapuljačom, maskirna kapa na glavi, a ponekad i ljestve, oprema je s kojom 28-godišnji Aleksandar Tsypkov već godinu dana obilazi ulice glavnog ruskog grada tražeći prigodno mjesto za svoj novi grafit. No, za razliku od većine svojih kolega, Aleksandar iza sebe ne ostavlja neka uobičajena djela ulične umjetnosti, već – ikone.

Sve je krenulo prije šest godina, kada je sa svojim kolegama bio na praktičnom zadatku u Rostovu Velikom gdje su obilazili napuštene crkve i oslikavali njihove zidove.

„Stotine, tisuće crkvi napuštene su nakon revolucije, nakon rata. Ljudi su ih jednostavno napustili. Ne mogu to gledati mirne duše. Mislim da one moraju biti obnovljene. Ne možemo samo prolaziti kraj njih i ništa ne poduzimati. Željeli smo ih nekako ukrasiti kako ne bismo zaboravili da u našoj zemlji postoji mnoštvo prekrasne arhitekture o kojoj se nitko ne brine“, objašnjava 27-godišnji umjetnik iz Moskve, a prenosi Radio Slobodna Europa.

Nakon završetka studija radio je mozaike i pisao ikone u različitim moskovskim crkvama, no u svibnju prošle godine sa svojim je prijateljima umjetnicima odlučio donijeti kršćansku umjetnost u javni prostor, te projektom After Icon u kojem sudjeluje nekoliko desetaka umjetnika, oživjeti dijalog kršćanstva i suvremene umjetnosti organiziranjem različitih izložbi u muzejima i crkvama.

„Smatram kako je kršćanska umjetnost jedna od najboljih i najveličanstvenijih umjetničkih formi. Mislim kako na svijetu nema ničeg ljepšeg od jedne ikone“, kaže Aleksandar koji je njihovu ljepotu stoga odlučio unijeti u svakodnevni život Moskovljana, dopustivši si određenu umjetničku slobodu i odstupanje od propisanih pravila ikonopisanja.

Prvi grafit-ikona koju je izradio bio je lik Krista Spasitelja i tada je, kaže, shvatio da je to ono čime se želi baviti. Neki su mu prigovarali da svojim stilom „vrijeđa Kristovo ime“, te izrazili bojazan kako će njegove „ikone“ biti izložene vandalizmu, no to se, kaže Aleksandar, nijednom nije dogodilo.

Projekt After Icon naišao je na odobrenje i brojnih službenih predstavnika Crkve među kojima je i o. Leonid Kalinin, pročelnik vijeća za crkvenu arhitekturu, obnovu i kulturu Ruske pravoslavne Crkve, koji u njemu vidi priliku za svojevrsnu evangelizaciju u javnom prostoru.

„Ne bismo smjeli zaustavljati ove umjetnike, jer oni imaju želju izraziti svoju sklonost i želju da te svete slike budu vidljive većem broju ljudi. Ne samo u zatvorenom prostoru crkve, već i u javnom prostoru“, kazao je o. Kalinin.

Aleksandrova je želja oslikati pročelje neke velike zgrade ili višekatnice, no gradske vlasti još uvijek nisu prepoznale vrijednost njegovih djela i planova. Štoviše, za jedan grafit morao je platiti i kaznu, no to ga nije obeshrabrilo.

„Ako nešto ‘klikne’ u čovjeku kad vidi grafit, ako osjeti nešto, te priđe Bogu u Crkvi, bit će to za mene prava pobjeda“, kazao je Aleksandar.

Pogledajte nekoliko fotografija preuzetih s Instagram profila Aleksandra Tsypkova!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net