U izdanju nakladne kuće Verbum objavljena je knjiga Konačna sloboda o bl. Hermanu iz Reichenaua romanopiskinje Marie Calasanz Ziesche.

Zdravo, Kraljice, Majko milosrđa, živote, slasti, ufanje naše… Nema katolika koji ne poznaje i nije molio ili pjevao čudesnu molitvu Salve Regina – Zdravo, Kraljice. No malo tko zna nešto o njezinu tvorcu, bl. Hermanu iz Reichenaua čija je neobična životna priča majstorski opisana u romanu Konačna sloboda koji je upravo objavljen u izdanju nakladne kuće Verbum. Roman donosi dirljivu životnu priču dječaka koji je sanjao velike stvari, život pun života i sreće, a morao se suočiti s bolešću, uzetošću, odbačenošću i patnjom. No htio je biti slobodan po svaku cijenu i to je i ostvario. Rođen u uglednoj plemićkoj obitelji u prvoj polovini XI. stoljeća Herman od Altshausena živio je kao skromni benediktinski redovnik u samostanu u Reichenauu, na Bodenskom jezeru (kasnije je stoga poznat i kao Herman iz Reichenaua).

Od mladih dana bio je uzet, pa je dobio i nadimak Contractus – “Hromi”, a i sam o sebi je govorio kao o “siromahu Kristovu, posljednjem među svima”. No nazivali su ga i Čudom svoga stoljeća, i doista, taj hromi, bespomoćan bogalj to je i bio. Usvojio je sve znanje svoga vremena. Bio je velik teolog, astronom, matematičar, prirodoslovac, pjesnik, glazbenik i povjesničar, služio se mnogim jezicima uključujući arapski, grčki i latinski. Istovremeno je ostao iznimno skroman, duhovan i neobično srdačan sa svima.

Hermanova životna priča zapravo je čudo Božje ljubavi i darežljivosti prema čovjeku do te mjere da je njegov život postao uzor i utjeha ljudima koji su ga okruživali. Njegova se patnja preobrazila u divnu priču o otkrivanju vlastitih talenata i nadarenosti, o ljudskom prijateljstvu te o ostvarenju najdubljih čežnja usprkos patnji i životnim ograničenjima.

Autorica romana Konačna sloboda Maria Calasanz Ziesche (1923.-2001.), poznata po brojnim romanima o značajnim povijesnim likovima, uspjela je na zanimljiv i poticajan način ispričati Hermanov život i predočiti njegovu duhovnu veličinu. Čitajući stranice ovoga nadahnjujućeg djela pratimo put djelovanja milosti u duši oslobođenoj vlastitih planova i zahtjeva, što tvori okosnicu konačne slobode dostupne svima.

Knjiga je dostupna u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr.  Možete je prelistati i više o njoj saznati na linku ovdje.

Bitno.net