Thomas Merton (1915.–1968.) jedan je od najpoznatijih duhovnih velikana 20. stoljeća, a njegova djela i danas svojom dubinom i nutarnjim bogatstvom utječu na milijune ljudi. Najveću popularnost stekao je knjigom “Gora sa sedam krugova“, a sada na police hrvatskih knjižara stiže njegovo upravo objavljeno djelo “Znak Jonin“, koje se smatra njezinim svojevrsnim nastavkom.

Nakon što je u “Gori sa sedam krugova” opisao svoj životni put od razuzdane mladosti perspektivnog studenta do obraćenja na katoličanstvo i ulaska u trapistički samostan, u knjizi “Znak Jonin” sabire i iznosi vlastite dnevničke zapise napisane u razdoblju između 1946. i 1952. godine. Ovi poticajni duhovni zapisi i misli izneseni su na Mertonov briljantan i živopisan način te se stoga “Znak Jonin” smatra njegovim najpitkijim i najpoučnijim djelom.

Osim što upoznaje čitatelje s monaškom vizijom vjere i njihovim životom i svakodnevicom, ova iznimna knjiga istodobno je i svojevrsna i vrlo pristupačna škola duhovnosti. Ali ne na općenit i teoretski način, već po osobnim dubokim uvidima u život Mertona kao duhovnoga tragača. Naime, u knjizi “Znak Jonin” on vrlo dojmljivo svjedoči o životnim usponima i padovima u potrazi za nadnaravnim. Pišući s velikim mladenačkim žarom, osebujnošću, a ponekad i buntom, Merton iskreno iznosi duhovne izazove, svakodnevne borbe, nemire i sukobe unutar sama sebe koje treba razriješiti, istodobno dajući poticajno i vrlo korisno duhovno iskustvo. Osim toga, prateći Mertonovo prilagođavanje monaškom životu “Znak Jonin” na pristupačan način nudi prokušanu i drevnu monašku mudrost za sve one koji traže duhovno obogaćenje i usmjerenje za svoj život u svijetu.

Mertonov duhovni bestseler “Znak Jonin” dostupan je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr, a moguće je o njemu više saznati na linku ovdje.

Bitno.net