U svijet dječje literature stigao je Will Wilder, novi junak koji je već osvojio srca tisuća mladih čitatelja, ali i starije publike i kritike koji ne kriju svoje oduševljenje ovim književnim uratkom Raymonda Arroyja, autora bestselera New York Timesa. Nakon brojnih svojih uspješnica Arroyo je započeo pisati ovu uzbudljivu književnu pustolovinu o dječaku Willu Wilderu kojega već uspoređuju s omiljenim dječjim junacima. Hrvatsko izdanje ove vrlo privlačne uspješnice za mlade čitatelje upravo je objavila nakladnička kuća Verbum pod naslovom ”Will Wilder – Relikvija Strmograda”.

Will Wilder je nestašan i tvrdoglav dvanaestogodišnji dječak s posebnim, nadnaravnim darom – samo on može vidjeti strašna čudovišta koja su počela napadati njegov rodni grad Strmograd. Drevna relikvija sv. Tome apostola gotovo je cijelo stoljeće čuvala grad od divlje rijeke koja ga okružuje, ali kad je Will odlučio ‘posuditi’ relikviju i upotrijebiti je za svoje ciljeve, slučajno je probudio zlu silu i pokrenuo strašne događaje koji su zaprijetili cijelom svijetu.

Brodovi tonu, iz podivljale rijeke izranjaju strašna skrivena zlokobna stvorenja i samo Will može popraviti stvari prije nego što bude prekasno. Uz pomoć svoje dobre (mada poprilično zastrašujuće) tetke Lucille, ravnateljice muzeja prepunog moćnih tajanstvenih predmeta, Will će pokazati da djela jednog običnog dječaka mogu promijeniti svijet.

Zbog napetog i privlačnog sadržaja, tajanstvenih sila, moćnih nevidljivih neprijatelja i epske bitke dobra i zla neki su mediji su ovu knjigu usporedili s Harryjem Potterom, prozvavši je ‘Harry Potter za katolike’, budući da se – za razliku od Pottera – Will Wilder ne služi magijskim umijećem i magičnim predmetima nego snagom vjere i moćnim djelovanjem relikvija svetaca. Mnogi ističu i to da knjiga ”Will Wilder – Relikvija Strmograda” nema nikakvog negativnog sadržaja, preporučujući je roditeljima kao odlično štivo za djecu. Sam autor Raymond Arroyo, inače poznati suradnik katoličke TV kuće EWTN, u razgovorima za medije nije se htio osvrtati na te usporedbe, kazavši da mu nije bio cilj stvoriti vjersko ili moralističko djelo samo za katoličku publiku, nego je stvarao uzbudljivo univerzalno djelo. Istaknuo je da je za njega katolicizam poput zraka koji je prisutan i kojeg udišeš i kad ga ne vidiš, te je u tom pogledu usporedio Willa Wildera s Tolkienovim djelima koja su katolička na jedan dublji način – nudeći univerzalnu i duboko istinitu poruku za sve ljude. Upravo to je ono što odlikuje istinski vrijednu literaturu i stoga će roman ”Will Wilder – Relikvija Strmograda”  zasigurno oduševiti i sve hrvatske čitatelje, a posebno mlađu publiku.

Razlog više da roditelji potaknu svoju djecu na čitanje ovog romana jest i to da se radi ne samo o uzbudljivoj pustolovini, nego i o priči o posljedicama naših izbora, o odrastanju i ključnoj ulozi naše obitelji – jer, jedino poznajući vrjednote i izbore onih koji su nam prethodili možemo uvidjeti kojim nam je putem krenuti kako bismo se pravilno razvijali. Osim toga, ova uzbudljiva i duhovita priča istovremeno na zabavan i originalan način govori o hrabrosti, ljubavi, požrtvovnosti i vjernosti kroz pustolovinu jednoga dječaka, što djeci i tinejdžerima može biti iznimno poticajno. Zbog svih tih elemenata ”Will Wilder – Relikvija Strmograda” itekako je dobrodošao i u kršćanske obitelji, koje će u Willu naći dobro društvo za svoju djecu.

Knjiga ”Will Wilder – Relikvija Strmograda” dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr, a moguće je više o njoj saznati na linku ovdje, gdje je se može i prelistati.

Bitno.net