Knjiga Darka Hudelista „Rim, a ne Beograd. Promjena doba i mirna ofenziva Katoličke Crkve u Hrvatskoj u Titovoj SFR Jugoslaviji (1975.-1984.)” bit će predstavljena u utorak 6. lipnja u 20 sati u dvorani „Vijenac” Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, Kaptol 29a u Zagrebu.

U programu sudjeluju urednik knjige, predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač, profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu dr. Mirjana Matijević Sokol, glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić i autor. Na predstavljaju se očekuje i izaslanik Predsjednice RH u povodu 7. lipnja Dana hrvatske diplomacije i prvoga međunarodnog priznanja Hrvatske, 7. lipnja 879. Voditeljica predstavljanja bit će Ivana Petrović.

Knjiga „Rim, a ne Beograd” u izdanju zagrebačke Alfe djelo je novinara, publicista i istraživača suvremene povijesti Darka Hudelista. Riječ je o cjelovitoj, dosad neistraženoj i nenapisanoj povijesti Katoličke Crkve u Hrvatskoj u 20. stoljeću, s naglaskom na nacionalno-politički angažman Crkve – osobito u drugoj polovici 20. stoljeća, tijekom postojanja, a onda i raspada, SFR Jugoslavije. U užem smislu riječi, središnja je tema knjige jubilejski državotvorni projekt Katoličke Crkve u Hrvatskoj Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata koji je još prije Drugoga svjetskog rata, zajedno sa svećenikom isusovcem i povjesničarom Stjepanom Krizinom Sakačem, započeo zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac, a onda ga uspješno doveo do kraja njegov nasljednik zagrebački nadbiskup i predsjednik BKJ Franjo Kuharić (u razdoblju 1975.-1984.).

IKA | Bitno.net